Iszapömlés – Újabb 20 millió forint segítség a kármentő alapból

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat további ötven lakást bérel a károsultaknak féléves időtartamra. A mostani húszmillió forint kifizetésével együtt eddig összesen 53 millió 400 ezer forintot használtak fel a Magyar Kármentő Alap számlájára beérkezett közel 1,5 milliárd forintból – mondta. A kármentő bizottság elnökének tájékoztatása szerint a karácsonyi ünnepekre való tekintettel további gyorssegélyek kiutalásáról döntenek majd a jövő héten. A segítséget a lakosság és a kisvállalkozások kapják majd a tervek szerint.

Lasztovicza Jenő, aki a Veszprém Megyei Védelmi Bizottság elnöke is, elmondta: a kisvállalkozások forgalma az elmúlt több mint hat hétben egyötödével visszaesett a településeken biztonsági okokból bevezetett útzár miatt. Ezért a kis családi vállalkozások megsegítését is az alapból tervezik megoldani, mert ezek a vállalkozások a karácsonyi időszakban keresik meg az éves bevételük 30 százalékát, ami most az útzár miatt jóval kevesebb lesz.
A forgalomkorlátozást addig nem oldhatják fel, amíg az új kolontári gát el nem készül, mert ez nyújt majd teljes biztonságot Kolontár, Devecser és Somlóvásárhely lakosságának – közölte.

Ajánlott tartalom

A szlovén tenger koralljai is veszélyben vannak a klímaváltozás miatt

Az Adriai-tenger szlovén részét sem kímélte az elmúlt évtizedekben a klímaváltozás, a korallfajokat is fenyegeti - közölte Lovrenc Lipej szlovén tengerbiológus.