Iszapömlés – Újabb pert indítottak a Mal Zrt. ellen

Újabb per indult a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. ellen a Fővárosi Bíróságon kedden; egy házaspár tízmillió forintot követel a cégtől.

A keresetlevél szerint a felperesek devecseri otthonát a vörösiszap nem öntötte el, de életük a katasztrófa következtében ellehetetlenült. A felporzó iszap hosszú távú egészségügyi hatásai ismeretlenek, az ÁNTSZ porálarc viselését javasolja. A katasztrófa miatt ingatlanjuk értéke 50 százalékkal csökkent – állítják a felperesek. Azzal érvelnek, hogy a terület lakhatatlanná vált, gazdaságilag összeomlott, emiatt nem tudják eladni házukat. A felperesek szerint a katasztrófát a Mal Zrt. tevékenysége okozta.
A házaspár arra kéri a bíróságot, hogy kötelezze a Mal Zrt.-t kártérítés címén – a lakóingatlan értékvesztése miatt – 8.450.000 forint, nem vagyoni káruk megtérítésére pedig kétmillió forint kifizetésére.
A férj a bíróságon azt mondta: nem tudják, hogy a szálló por milyen egészségügyi hatásokkal jár, a családját nagyon megviselte az esemény, pszichológust is felkerestek. A két gyerekük tanulmányi eredménye is romlott, állítása szerint továbbra is félnek attól, hogy újabb katasztrófa történik.

A feleség hozzátette, hogy több a kiadásuk az iszapömlés óta, a bevételeik pedig csökkentek. A család folyamatos stresszben él, baráti körük széthullott. Mint mondta, olyanok lettek, “mint a leprások”, ha meglátják az autójukat, rögtön tudják, hogy Devecserből érkeztek. Az alperes jogi képviselője a kereset elutasítását kérte, mondván: a cég nem felelős a katasztrófáért, működése nem tartozik a fokozott veszéllyel járó tevékenységek körébe, rendelkezett a jogszabályi előírásoknak megfelelő engedélyekkel, a gátszakadást pedig elháríthatatlan külső körülmények okozták.
A Mal Ajka melletti iszaptározójának gátja tavaly október 4-én szakadt át. A vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyet. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt, több mint százhúsz pedig megsérült.

Ajánlott tartalom

Rekordmennyiségű pályázat érkezett az Európai Mobilitási Hét programjaira

Minden korábbinál több, 206 pályázatot nyújtottak be települések az Európai Mobilitási Hét programjaira - közölte a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. pénteken az MTI-vel.