A kormány által megtárgyalt aszálystratégia alapján a vízügyi feladatok komplex kezelése érdekében elkészült a Vízgazdálkodási, Öntözési és Aszálykezelési Stratégia konzultációs anyaga – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium.

Itt a kormány ötlete az aszály ellen: több víz kell

A kormány által megtárgyalt aszálystratégia alapján a vízügyi feladatok komplex kezelése érdekében elkészült a Vízgazdálkodási, Öntözési és Aszálykezelési Stratégia konzultációs anyaga – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium.

A dokumentumról még az ősz folyamán társadalmi egyeztetés kezdődik, amelynek során valamennyi érintett kifejtheti véleményét, állást foglalhat a felvetődő kérdésekkel kapcsolatban. A társadalmi vita eredményeinek ismeretében és ajánlásainak beépítésével készítik el a részletes stratégiai dokumentációt a jövő év közepéig. Az elkészült konzultációs dokumentum a vízgazdálkodás valamennyi területére kiterjedően foglalja össze a főbb feladatokat. Többek között kitér a korszerű vízkészlet-gazdálkodásra, a vizek mennyiségi és minőségi védelmére, a vízvisszatartás lehetőségeire, az aszály elleni hatékony küzdelem és az öntözéses gazdálkodás elősegítéséhez szükséges lépésekre, a korszerű ár- és belvíz elleni védekezésre. A kidolgozandó részletes stratégiai dokumentum alapozza majd meg a rövid és középtávú végrehajtási programot, kiemelt figyelemmel a víz keretirányelvben foglalt határidőkre. A dokumentum egyebek mellett a vízkészlethez igazodó tájhasználatra, a hatékony vízfelhasználásra, az aszálykockázat kezelésére, víztakarékos technológiák bevezetésére és a szükséges támogatási rendszerek kiépítésére is tesz javaslatokat – olvasható a tájékoztatóban. A kormány e hónap elején határozatban hívta fel az érintett minisztereket, hogy dolgozzák ki a Nemzeti vízgazdálkodási, öntözési és aszálystratégiát és annak részletes cselekvési programját jövő év június 30-ig. A végrehajtásért a vidékfejlesztési, valamint a nemzeti fejlesztési miniszter felel.

Ajánlott tartalom

Megduplázta fertőzésveszélyes hulladékot előkezelő kapacitását az SZTE

Megduplázta, így évente mintegy 1900 tonnára növelte fertőzésveszélyes kórházi hulladékokat előkezelő kapacitását a Szegedi Tudományegyetem (SZTE), az új berendezést csütörtökön adták át.

Nincs hozzászólás

  1. Na ja, nekünk meg elapad a kerti kutunk, idén is már megtörtént egyszer. Már 3rel lejjeb van a nyugvó szint. Vidéken lakunk körül vagyunk véve földekkel és locsolják őket megállás nélkül most is.