Itt az új lehetőség – milliókat nyerhet el energiapályázaton

Bár az Európai Parlament és Tanács RED irányelve alapján Magyarországon a megújuló energiaforrások részaránya 2020-ra legalább a 13 százalékot kell, hogy elérjen, hazánk a Megújuló Energia Hasznosítási Cselekvési Tervben ennél magasabb, 14,65 százalékos cél elérését tűzte ki célul.

Teendő tehát van bőven, hiszen a megújuló energiák felhasználási aránya jelenleg alacsony Magyarországon, és emellett a hazai fosszilis energiahordozókészlet és -termelés is korlátozott, így az ország importfüggősége az elsődleges (primer) energiahordozók (uránérc, földgáz, kőolaj) tekintetében nagyon magas, meghaladja a hazai energiaszükséglet 75 százalékát.

Éppen ennek a trendnek a megfordítása a célja a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) honlapjára kedden kikerült új pályázatnak, amely a Közép-Magyarországi Operatív Program keretében a “Megújuló energiahordozó-felhasználás növelése” címmel fut (KMOP-3.3.3-13.). A konstrukció elsősorban az együttműködő villamosenergia hálózatba termelő kapacitások kiépítését, másodsorban a sziget üzemmódban működő villamosenergia-termelő kapacitások kiépítését, tovább a földgáz hálózatba táplálható biometán termelést támogatja. Ezen kívül pályázat nyújtható be meglévő rendszerek energiaforrásváltására, többlet energiaigény kielégítésére, termelési folyamatokhoz kapcsolódó fejlesztésekhez egyaránt.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Hogyan teheted te is energiahatékonyabbá az otthonod?

Két nagyon erős érv is áll az energiahatékony otthon mellett. Az egyik a környezetvédelem, a másik a költséghatékonyság. Az energiapazarlás nem csak bolygónkat károsítja, de a saját pénztárcánkat sem kíméli. Így akár egy városi lakásban, akár családi házban élünk, akár most építjük ki a gépészetünket, akár egy kész helyzet előtt állva mérjük fel a lehetőségeinket, mindenképpen érdemes tennünk a hatékony energiafelhasználásért.

Nincs hozzászólás

  1. 1. hajosmitya 2013.08.26. 08:36

    Üdvözlök mindenkit!
    Az lenne a kérdésem,hogy tudnék pályázni a találmányomra?A találmány lényege,hogy a gravitációt alakítja át energiává,elektromos árammá!Úgy gondolom,ez egy korszak alkotó találmány lehetne,ha kapnék hozzá segítséget!A gravitáció mindenhol elérhető,és ingyen van!Ezzel a találmánnyal,korlátlan mennyiségű áram állítható elő!Számomra az is fontos,hogy Magyar találmány legyen,és Magyar találmány is maradjon!Szeretném,hogy MNDENKI hozzáférjen!(csak jussak el odáig)Köszönöm előre is a segítséget!
    email:hajosmitya@hotmail.hu (nem com,hanem hu!)