Egy kaliforniai cég, melynek nagy tapasztalata van a szélturbinák formájának tökéletesítésében, most az óceánok mély vizébe lógatja a lapátokat, és ahol megfelelő vízáramlás van, az ugyanúgy meghajtja azokat, mint a szél.

Itt az új tiszta energiaforrás, a víz alatti szélerőmű

Egy kaliforniai cég, melynek nagy tapasztalata van a szélturbinák formájának tökéletesítésében, most az óceánok mély vizébe lógatja a lapátokat, és ahol megfelelő vízáramlás van, az ugyanúgy meghajtja azokat, mint a szél.

A tervek ambiciózusak, a szélenergiához hasonló jövőt vizionál a cég. Van azonban egy hátulütője is a dolognak. Az állami energia kutatás fejlesztési hivatal arra készül, hogy bérbe vesz egy 127 négyzetmérföldes területre az Atlanti Óceánon a szövetségi kormánytól, majd elkészíti az előzetes tanulmányokat, amelyek szükségesek egy szélerőműpark fejlesztéséhez, és szerződést ajánl a termelt villamos energia átvételére. Ezután pedig aukción értékesíti az így előkészített fejlesztési területet és lehetőséget – derül ki a Bloomberg beszámolójából.

A szélenergia termelés meghatározó fontosságú New York állam megújulóenergia-céljainak teljesüléséhez, hogy ugyanis 2030-ra fele részben zöld forrásból biztosítsák az állam áramigényét. Arra számítanak, hogy az állami előkészítéssel csökkenthetők a fejlesztési költségek és vonzóvá tehető a terület és a projekt a befektetők sztámára. A Bloomberg jelentésében emlékeztet, hogy a tengeri szélenergia az egyik legdrágább forrás globálisan, és miközben Európában rohamosan fejlődik ez az ágazat, az USA-ban csak lomhán bővül. A New York-i modell, amelyben a piaci kockázatot az átvételi garanciával átvállalja az állam, csökenti a szélenergia árát, vagyis vonzóbbá teszi azt – idéz amerikai elemzőket a Bloomberg. Egyetlen más állam sem tett korábban ilyen lépést – emlékeztetnek. A szövetségi óceáni energia iroda az év végén tervezi meghirdetni a Long Beach partjaitól 18 kilométerre lévő területet, amely alkalmas lehet egy 900 megawattos szélerőműpark létesírtésére.

forrás: privatbankar.hu

Ajánlott tartalom

Folytatódtak a szakmai és szakértői egyeztetések az otthonfelújítási programmal kapcsolatban

Júniustól indul az a 108 milliárd forintos keretösszegű Otthonfelújítási Program, amellyel a kormány a családokat és a magyar gazdaság növekedését is támogatja. A kormány célja világos: meg kell védeni és támogatni kell a családokat, a lakhatás és az energiaellátás biztonságát - hívta fel a figyelmet szerdai közleményében Fábián Gergely, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára.