Itt épül Erdély legnagyobb napelemparkja

Az erdélyi Dicsőszentmártonban (Tarnaveni) épül meg Románia legnagyobb napelemparkja, amely a tervek szerint 36 megawatt áram előállítására lesz alkalmas – közölte kedden az MTI-vel Szabó Albert, a település közgyűlési képviselője.

A város 29 évre adta koncesszióba a temesvári Sol Stark Power cégnek a beruházást befogadó 109 hektáros telket. A temesvári cég 72 millió euróra becsült beruházás nyomán több mint 150 ezer napelemet tervez megépíteni, és ennek érdekében 150 ideiglenes munkahelyet létesít. A napalemparknak 30 állandó alkalmazottja lesz. A beruházás az erdélyi Maros megyei kisvárosnak is előnyös, hiszen a beruházónak évente mintegy 120 ezer eurót kell fizetnie járadékként az önkormányzatnak. Szabó Albert elmondta, hogy a beruházás nyomán a városaz évi közvilágítási költségeinek mintegy fele is megtérül. Adrian Matei, a város polgármestere korábban elmondta: a tervezett napelempark Európa második legnagyobb ilyen létesítménye lesz. A polgármesteri hivatal várhatóan március közepén írja alá a szerződést a temesvári céggel.

Ajánlott tartalom

A légkondicionálók felkészítése a hideg időszakra

Ahogy a nyár lassan átadja helyét az ősznek, egyre többször tapasztalhatunk alacsonyabb hőmérsékleteket otthonunkban. Hajnalban már csak kabátban merészkedünk ki, és gyakrabban fújnak hideg szelek nap közben is. Mindez azt jelenti, hogy ideje felkészítenie klímarendszerét az őszi és téli szezonra.