Itt épül Erdély legnagyobb napelemparkja

Az erdélyi Dicsőszentmártonban (Tarnaveni) épül meg Románia legnagyobb napelemparkja, amely a tervek szerint 36 megawatt áram előállítására lesz alkalmas – közölte kedden az MTI-vel Szabó Albert, a település közgyűlési képviselője.

A város 29 évre adta koncesszióba a temesvári Sol Stark Power cégnek a beruházást befogadó 109 hektáros telket. A temesvári cég 72 millió euróra becsült beruházás nyomán több mint 150 ezer napelemet tervez megépíteni, és ennek érdekében 150 ideiglenes munkahelyet létesít. A napalemparknak 30 állandó alkalmazottja lesz. A beruházás az erdélyi Maros megyei kisvárosnak is előnyös, hiszen a beruházónak évente mintegy 120 ezer eurót kell fizetnie járadékként az önkormányzatnak. Szabó Albert elmondta, hogy a beruházás nyomán a városaz évi közvilágítási költségeinek mintegy fele is megtérül. Adrian Matei, a város polgármestere korábban elmondta: a tervezett napelempark Európa második legnagyobb ilyen létesítménye lesz. A polgármesteri hivatal várhatóan március közepén írja alá a szerződést a temesvári céggel.

Ajánlott tartalom

Csendes udvar, környezetbarát kerítéssel, kell ennél több?

A környezettudatos gondolkodásmód egyre nagyobb népszerűségnek örvend, így mára szinte az élet minden területén elérhetővé váltak olyan megoldások, amelyekkel hétköznapi életünkben is sokban hozzájárulhatunk a fenntarthatósághoz, sőt.