Itt nézheti online élőben a holdfogyatkozást

Tiszta idő esetén az ország egész területén szabad szemmel is remekül látható lesz szerda este az elmúlt tizenegy év leghosszabb teljes, centrális holdfogyatkozása.

Mizser Attila, a Magyar Csillagászati Egyesület (MCSE) főtitkára elmondta, a Hold-jelenségek esetében nincsenek az ország egyes területeire vonatkozó időbeli eltérések, mindenhol egy időben lesz észlelhető a fogyatkozás. A jelenség figyelemmel követése nem igényel semmilyen védőfelszerelést, szabad szemmel is jól látható lesz, így komolyabb távcső nélkül is tökéletesen élvezhető. Bár mindenhonnan látható lesz a holdfogyatkozás, a vidéken lévők “esztétikusabb” látványban részesülhetnek. A vidéki égboltot a fővárossal ellentétben ugyanis kevésbé érinti a fényszennyezés, így az elsötétülő égen, amelyet már a Hold sem világít be szokásos erőteljes fényével, a csillagok és csillagképek sokkal jobban kivehetővé válnak – mondta Mizser Attila. Este tizenegy óra körül, amikor már teljesen besötétedik, határozottabban látható lesz a kissé misztikusnak ható jelenség. Az egyébként erős fényű, ezüstös Hold különös, narancsos színt ölt magára. A félárnyékos fázis kezdete és a teljes árnyék megjelenése a Hold peremén 20.23-kor még a horizont alatt éri a Föld kísérőjét. A horizont felett így már a “csorbult Hold” kel fel – Budapestről nézve 20.34-kor.

 

Részleges fogyatkozás kezdete: 20:23
 Teljes fogyatkozás kezdete:21:22
 A fogyatkozás közepe: 22:13
 Teljes fogyatkozás vége: 23:03
 Részleges fogyatkozás vége:00:02
 Félárnyékos fogyatkozás vége: 01:01

 
A centrális holdfogyatkozás a Föld-árnyék közepén halad majd át. Ennek megfelelően az árnyék a szokottnál is sötétebb lesz, viszont a nyári napfordulóhoz közeli időpontnak köszönhetően a Hold végig alacsonyan látható. A jelenség kezdetén, a részleges fázisban még a horizont alatt az égitest. A Holdat teljesen 21:22-kor lepi el a Föld-árnyék, majd ettől számítva 50 perc múlva éri el az árnyék közepét, azaz a legsötétebb részt. A teljes fogyatkozás 23.03-ig tart, majd 00.02-kor a részleges fázisnak is vége lesz. Újabb egy óra elteltével már a félárnyék is levonul a Hold felszínéről.  A fogyatkozás összességében 100 percig tart. Az elmúlt száz évben mindössze háromszor fordult elő, hogy hasonlóan hosszú időre “eltűnt” volna a Föld égi kísérője. A legutóbbi tizenegy éve, 2000. július 16-án volt, akkor 107 percig tartott. A Polaris Csillagvizsgálóban 21 órától várják az érdeklődőket a jelenség megfigyelésére. A jelenség megfigyelhető lesz Európában, Ázsiában, a Közel-Keleten, Afrikában és Ausztráliában, viszont az égi látványosságból ezúttal kimarad Észak-Amerika.

 

Itt nézheti online élőben a holdfogyatkozást.

Ajánlott tartalom

Környezetvédelmi ellenőrzést tartanak az utakon a héten

Harminc helyszínen több száz gépkocsi környezetvédelmi állapotát ellenőrzik mától péntekig Budapesten és három megyeszékhelyen - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium hétfőn a Facebook-oldalán.