Itt volt a leghidegebb

Várhatóan nem dől meg sem az országos, sem a budapesti hidegrekord a napokban, bár az elmúlt éjszaka mínusz 26,1 fokot mértek Baján, ez másfél fokkal volt melegebb, mint az ezen a napon mért eddig leghidegebb – mondta el Mesterházy András, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) munkatársa.

Budapesten az éjszaka mínusz 14,3 fokot mértek Pestszentlőrincen, viszont mínusz 19 fok a hidegrekord, amit még 1917-ben mértek. A következő napokban sem várható, hogy megdőlnek a hidegrekordok, mivel a negyvenes években ezeken a napokon mínusz 30 fok közeli hőmérsékleteket mértek, és ilyen hidegre már nem kell számítani. A meteorológiai szolgálat friss előrejelzése szerint csütörtökön eleinte fátyolfelhős lesz az ég, több-kevesebb napsütéssel, majd napközben megvastagszik a felhőzet. Főként a Dunántúlon és északkeleten elszórtan havazás, hózápor kialakulhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában mínusz 6 és mínusz 11 fok között várható, este többnyire mínusz 10 és mínusz 18 fok köré süllyed a hőmérséklet. Az országban három megyére (Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád) adott ki a meteorológia másodfokú figyelmeztető előrejelzést a mínusz 20 fok alá csökkenő hőmérséklet miatt. Elsőfokú jelzés Somogyban, Tolnában, Békésben, Hajdú-Biharban és Szabolcs megyében van érvényben, itt várhatóan mínusz 15 foknál hidegebb lesz.

jégtörő

Indulásra kész az ország legnagyobb jégtörő hajója
Az ország legnagyobb jégtörő hajóját is kivezényelték a dunai jéghelyzet miatt – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője csütörtökön az MTI-vel. Molnár Béla tájékoztatása szerint a jégtörő az Országos Műszaki Irányító Törzs utasítására csütörtökön 12 óra 30 perckor elindul a gönyűi kikötőből és lehajózik a Dunán a bajai téli kikötőbe, ahol csatlakozik a többi jégtörő hajóhoz, hogy szükség esetén az erősödő jégzajlás miatt azonnal megkezdhessék a kialakuló jégtorlódások, torlaszok bontását. Útközben már megmozgatja és darabolja az összeálló, zajló jégtáblákat, ezzel is segítve a jég könnyebb levezetését – ismertette a szakember. Hozzátette: a hazai Duna szakaszon kialakult jéghelyzet mellett a Széchenyi és a többi jégtörő hajó azonnali mozgósítását és üzemanyaggal való teljes feltöltését is elvégezték, ezt az is indokolta, hogy a Duna Pozsonynál kedden teljes szélességben befagyott, hasonlóan az osztrák folyószakaszhoz. Az onnan érkező jég biztonságos levezetését ilyen alacsony vízállás mellett csak ezekkel a hajókkal lehet végrehajtani. A Duna délen Magyarországot a szerb-horvát közös határszakaszon hagyja el, ahol a jég kártétel nélküli levezetését a nemzetközi egyezményeknek megfelelően is biztosítani kell – tudatta a főigazgató. A Dunán a Budapest feletti szakaszon továbbra is erős (70-90 százalékos) a zajlás, megközelítve a teljes jégborítást. A Tisza teljes hazai szakaszán kisebb megszakításokkal áll a jég, vastagsága átlagosan 10-20 centiméter közötti.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.