Izland maga egy vulkanikus sziget, hatalmas geotermikus mezőkkel, melyek remek energiaforrásnak és kedvelt turisztikai célpontnak bizonyultak.

Izland a geotermikus mezők országa

Izland maga egy vulkanikus sziget, hatalmas geotermikus mezőkkel, melyek remek energiaforrásnak és kedvelt turisztikai célpontnak bizonyultak.

Izland az egyetlen ország, mely 100%-ban megújuló energiaforrásokból állítja elő villamos energiáját. Ennek 87%-ka a víz energiája, 13%-kát pedig a geotermikus energia szolgáltatja. Természetesen ez nem volt mindig így, korábban az ország nagy mennyiségű szenet, majd gázt importált fűtési és szállítási szükségleteik megoldásához. A geotermikus erők kiaknázásával azonban egyre biztosabban sikerült elszakadni a magas szén-dioxid-kibocsátástól.

Ma már több geotermikus erőmű működik az országban, biztosítva a fűtést, a meleg vizet és a villamos energiát. A Hitaveita Suðurnesja a legnagyobb meleg víz generátor. Több mint 200 méter mélyről szabadítják fel a 243°C-os vizet. Az erőmű 17000 embernek biztosít munkát, és 45000 lakos fűtési, elektromos illetve meleg vizes igényét elégíti ki.

Az elmúlt évek során a közlekedés környezetkímélő megközelítése kapott hangsúlyt. Az üzemanyagcellák fejlesztésében különböző támogatások segítik a minél gyorsabb előrelépést. Nemrégiben helyeztek üzembe 3 darab Mercedes típusú üzemanyagcellás autóbuszt, remélve, hogy a kísérleti bevezetés sikeressége újabb technológiai fejlődéshez vezet és hamarosan a személygépkocsik, a teherautók, de még a halászhajók is hidrogénnel működhetnek.
A hőforrások ezen kívül népszerű turisztikai célpontok. A Kék lagúna különlegességének köszönheti ismertségét.

Medencéjében a geotermikus és a tengervíz keveredik. A 37-39°C-os víz szilicium-dioxid tartalmának köszönhetően simábbá és puhábbá teszi a bőrt. A Laguár a legnagyobb szabadtéri, mesterséges termálmedence, ahol különböző hőmérsékletű, kisebb-nagyobb medencét lehet kipróbálni.

Izland geotermikus energiáin kívül is tartogat látnivalókat, igazi mesesziget, ahol a nyári meleg elől érdemes elbújni.  Amikor hideg van, csak úszkálni kell egyet a 40°C-os medencékben.

Ajánlott tartalom

A geotermikus energia felhasználásának megkétszerezése a cél Magyarországon

A geotermikus energia közvetlen hasznosításában Magyarország hosszú évek óta Európa első öt állama között található, a rendelkezésre álló potenciálra alapozva azonban még tovább fokozható a helyben elérhető erőforrás felhasználása - tudatta az Energiaügyi Minisztérium csütörtökön az MTI-vel.