Izland a leginkább környezetbarát ország a Földön

Az új felmérést, mely arra irányul, hogy az egyes nemzetek mennyire állnak jól környezetvédelmi céljaik megvalósulásának tükrében, a World Economic Forum-on mutatták be.

A Yale Egyetem és a Columbia Egyetem közös felmérésében, a környezeti teljesítmény index alapján méri 163 ország teljesítményét, tíz külön kategóriában, mint például a környezeti egészség, a természeti erőforrás-gazdálkodás, a biodiverzitás, a mezőgazdaság, és az éghajlatváltozás.

Izland, a maximális 100 pontból 93,5-öt szerzett, hála a környezeti közegészségnek, az alacsony kibocsátásért és az újraerdősítési erőfeszítéseiért.  100, magas pontszámot szerzett a környezeti közegészségügyi, üvegházhatást okozó gázok kibocsátását, és az újraerdősítés erőfeszítéseket. A top ötben a következő országok találhatóak: Svájc (89,1), Costa Rica (86,4), Svédország (86,0), Norvégia (81,1).

A listán lefelé haladva olyan más nagy ipari nemzettel találkozunk, mint például az Egyesült Királyság, Németország és Japán – az Egyesült Államok pedig csak a 61. helyet kapta meg. Az erdei fenntarthatóság és a biztonságos ivóvíz magas pontozását ellensúlyozza az üvegházhatást okozó gázok magas kibocsátása és a helyi légszennyezés kérdés.

Az összehasonlítás kedvéért, az Egyesült Államok hasonló értékelésben részesült, mint (többek között) Paraguay, Georgia, Sri Lanka, Lengyelország, Venezuela, Izrael és Thaiföld.
A jelentés szerzői megjegyzik, hogy a pontozásban nem tükröződnek az Obama vezetés újabb erőfeszítései, mivel csak a 2009 előtti adatokat vették figyelembe.
Magyarország 69,1 ponttal a 34. helyet szerezte meg.

Az újonnan iparosodott nemzetek között, Brazília és Oroszország az USA-hoz hasonló helyezést ért el (62. és 69. helyezés), míg Kína és India jelentősen alacsonyabb szinten vannak, csak a 121. és a 123. helyet sikerült megkaparintaniuk.
Ahogy az várható volt, a lista utolsó öt helyén súlyos mértékben elszegényedett afriaki országok találhatóak: Togo (36,4), Angola (36,3), Mauritánia (33,7), Közép-afrikai Köztársaság (33,3), valamint Sierra Leone (32,1).

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.