Izzadtságból nyer energiát egy új fejlesztésű ruha

Gondolj bele, mennyivel egyszerűbb lenne az élet, ha a telefonodat egy kiadós edzéssel feltölthetnéd, vagy ha a sportórád futás közben újratöltené saját magát! Amerikai kutatók által kifejlesztett technológiával ez lehet a jövő.

Napelemes rendszer most, akár 50% állami támogatással! Kalkuláljon itt ingyenesen (x)

Nanomérnökök (igen, van ilyen szakma) olyan viselhető mikrorácsot fejlesztettek ki, amely az izzadságból és a mozgásból származó energiát gyűjti össze és tárolja el – ezzel az energiával ugyan egy elektromos autót soha nem fogsz tudni feltölteni, de nagyon hasznos lehet kisebb elektromos eszközök, mint okosórák, fülhallgatók vagy okostelefonok esetében. A rendszer izzadtsággal működő bioüzemanyag-cellákból, triboelektromos generátoroknak nevezett mozgásmeghajtású eszközökből és energiatároló szuperkondenzátorokból áll. Minden alkatrész rugalmas és mosható – ez teszi tökéletessé arra, hogy ruházatra illeszthető legyen. „Mikrogrid-koncepciót alkalmazunk ahhoz, hogy olyan hordható rendszereket hozzunk létre, amelyek fenntarthatóan és megbízhatóan működnek. Hasonlóan a jelenleg is használatban lévő mikrogridekhez, amelyek különböző megújuló forrásokat, például szél- és napenergiát integrálnak, ez az eszköz is a test különböző részeiről, például az izzadtságból és a mozgásból gyűjti össze az energiát, és tárolni is képes azt” – mondta Lu Yin, a Kaliforniai Egyetem nanomérnöki doktorandusz hallgatója, a viselhető mikrogrid egyik kifejlesztője.

Ha esetleg hallottál már hasonlóról, nem te emlékszel rosszul: a hasonló technológiákat már évek óta próbálják használhatóvá fejleszteni, ez a csapat is 2013-ban kezdett el dolgozni izzadtság- és mozgásgyűjtő mikrogrideken. Azóta kidolgozták, hogyan lehetnek elég erősek és rugalmasak ahhoz, hogy tudjanak kisebb elektronikai eszközöket működtetni, illetve hogy ne menjenek tönkre mosás és használat közben.

Az egyik teszten a mikrogrid például képes volt egy LCD karórát működtetni egy 30 perces edzés során, amely 10 perc futásból és 20 perc pihenésből állt. A triboelektromos generátorok azonnal áramot adnak, amint a felhasználó elkezd mozogni, a bioüzemanyag-cellák pedig beindulnak, amikor izzadni kezd.
A kutatók jelenleg más megoldásokon is dolgoznak: olyanokon, amelyek energiát gyűjtenek be akkor is, ha a felhasználó mozdulatlan vagy passzív, például irodában ül, vagy lassan mozog a szabadban.

Ajánlott tartalom

Fokozottan ügyelni kell az őzgidákra kaszáláskor

A mezőgazdasági kaszálási munkák során fokozottan ügyelni kell az őzgidák és az egyéb vadászható, valamint védett fajok védelmére - hívja fel a figyelmet az Agrárminisztérium (AM) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) keddi közös közleményében.