James Cameron a National Geograpic felfedezői között

James Cameron Oscar-díjas rendező, a mélytengeri kutatás szerelmese felfedezői címet kapott a nagy presztízsű National Geographic magazintól.

“Olyan lenyűgöző a megtiszteltetés, mintha egy Oscart nyertem volna” – közölte a hét végén az 56 esztendős kanadai rendező, aki a természettudományos magazin Explorers-in-Residence elnevezésű programjának tagjai közé, igen tekintélyes társaságba került. A program célja, hogy erősítse a National Geographic nagy múltú kapcsolatát a világ több mint tucatnyi vezető tudósával és felfedezőjével, illetve támogassa munkájukat. Cameron – és a vele együtt ugyancsak felfedezői címmel megtisztelt Enric Sala spanyol tengerökológus – olyan neves tudósokat tudhat a kollégái között, mint Robert Ballard óceánkutató, Jared Diamond földrajztudós, Sylvia Earle oceanográfus, Paul Sereno paleontológus és Záhi Havvász egyiptomi archeológus. Felfedezői szerepében a rendező jelenleg éppen egy egyszemélyes tengeralattjáró megépítésén fáradozik, amely a tervek szerint jövő júniusban 11 ezer méteres mélységbe merülne alá, hogy felkutassa a csendes-óceáni Marianna-árok ismeretlen vidékét.

 
“Az a célunk, hogy kevesebb mint egy óra alatt leérjünk, majd hat-hét órát tölthessünk a fenéken tudományos kutatással, fényképezéssel, mintagyűjtéssel és új fajok felfedezésével” – fejtette ki Cameron. Mint felidézte, kamaszkorában mindennél jobban szeretett volna tengerkutató lenni, és az Oscar-esővel elárasztott Titanicot is azért készítette, mert így alkalma nyílott lemerülni és kutatni a hajótörést szenvedett óceánjáró roncsai között.

Ajánlott tartalom

Április 22. és 26. között rendezik meg a Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahetet

Idén április 22. és 26. között rendezik a Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahetet, amelynek célja a fenntarthatóság üzenetének elterjesztése iskolai keretek között - közölte az Alapértékek Nonprofit Kft. csütörtökön az MTI-vel.