James Cameron megjárta a Föld legmélyebb pontját -videó

James Cameron kanadai filmrendező különleges tengeralattjáróján lejutott hétfő hajnalban a földkéreg legmélyebb részének, a 11 ezer méter mély Mariana-árok aljára.

Az egyebek mellett a Titanic, az Avatar és A mélység titka című filmek alkotójának célja a terület felfedezése és filmre vétele – közölte Stephanie Montgomery, a National Geographic társaság képviseletében, írja az index.hu. Cameron – aki a társaság rezidens kutatója – mintegy másfél óra alatt ért le Deepsea Challenger nevű, 12 tonnás tengeralattjárójával az óceán fenekére, hogy mintákat gyűjtsön biológusoknak és geológusoknak. A filmrendező az előzetesen tervezett hat óra helyett végül csak alig több mint három órát töltött a Mariana-árok fenekén – közölték a National Geographic társaság tagjai. Közép-európai idő szerint hajnali öt órakor ért fel a Deepsea Challenger különleges mini-tengeralattjáró fedélzetén, és a feljövetelhez nem volt szükség az előre tervezett 70 percre. Pontosan 10 898 méter mélyre ereszkedett le a Csendes-óceánnak azon a helyén, amely Guam szigetétől 320 kilométerrel délnyugatra van. A legmélyebb pont eléréséről egy a Twitterre küldött üzenettel tájékoztatta a kísérlet követőit.

A Föld legmélyebb pontjára eddig egy alkalommal jutott le egy páros, 1960-ban Jacques Piccard svájci mérnök és Don Walsh amerikai tengerésztiszt. Odafelé tartó útjuk csaknem öt óráig tartott, és mindössze 20 percet töltöttek lent. Tengeralattjárójuk annyira felkavarta a fenék homokját, hogy alig láttak valamit. Cameron saját tervezésű, Deepsea Challenger nevű, függőleges állású, 11 tonnás és hét méter hosszú hajójának habból formált törzse 6,3 centimétert zsugorodott az út alatt, melynek során 8,2 kilométer mélyre jutott. A teszt alapján kiszámították, hogy a jármű habból formált törzse 6,3 centit fog zsugorodni a merülés alatt. A 109 centiméter átmérőjű fém pilótafülkében Cameron magzatpózban utazott, az utasteret is meg kellett osztania a műszerekkel, egy kamerával, és persze a vezérlőpulttal. A rendező a több órás út alatt egyszer sem tudta kinyújtani a végtagjait.

A tervek szerint a most megtett út nem egyszeri alkalom lesz, a rendező korábban elmondta, hogy a sikeres merülés után szeretné, ha az egyszemélyes tengeralattjáró később a mélytengeri kutatások új eszköze lenne, és Doug Bartlett, a kísérletben közreműködő tengerbiológus szerint is inkább egy új program kezdete ez, nem egy folytatás nélküli expedíció. Természetesen mások már olyan eszközöket terveznek, amivel turistalátványossággá változtathatnák a Föld legmélyebb pontját: a floridai központú Triton egy olyan, hatalmas üvegfelülettel szerelt hajót építene, amivel bárkit levihetne ebbe a mélységbe, aki kifizeti a 250 000 dolláros jegyet.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.