Magyarországra látogatott a nagy múltú dr. Jane Goodall! A 82 éves etológus és primatológus az egész életét a csimpánzok tanulmányozására és a környezetvédelemre tette fel.

Jane Goodall Magyarországon

Magyarországra látogatott a nagy múltú dr. Jane Goodall! A 82 éves etológus és primatológus az egész életét a csimpánzok tanulmányozására és a környezetvédelemre tette fel.

Számos kitüntetése mellett 2002 óta az ENSZ Békenagykövete. Az OzoneNetwork csütörtöki Egyenlítő c. műsorában Mészáros Enikővel, a Jane Goodall Intézet elnöke mesél Goodall nem mindennapi élettörténetéről, valamint egy exkluzív video riportot is láthatnak a brit főemlőskutatóval. Dr. Jane Goodall volt az első etológus, aki a csimpánzokat a saját, természetes környezetükben vizsgálta. Pályáján mentora, dr. Louis Leaky antropológus és paleontológus indította el, így 1960-ban elutazhatott Tanzániába, ahol közel 25 évig a Gombe Nemzeti Parkban élő csimpánzokat tanulmányozta. Dr. Jane Goodall megfigyeléseinek eredményeként pedig újra kellett definiálni az emberek és állatok közötti viszonyt. Kutatásainak legjelentősebb mérföldköve az volt, hogy felfedezte a csimpánzok eszközöket készítenek és használnak. Ezt a képességet és gondolkodásmódot mindaddig kizárólag csak az embereknek tulajdonították.

Dr. Jane Goodall mélységes természetszeretete kiterjed a növényekre is. Gyermekkorától fogva különleges viszonyt ápol a növényekkel, biológusként pedig tudja, hogy a növények jelentik az élet alapját a Földön. Az Egyenlítő vendége, Mészáros Enikő, a Jane Goodall Intézet elnöke elmondta, Jane szerint minden cselekedetünk egy választás, nem mindegy hogyan döntünk egyrészt a jövőnk szempontjából, másrészt a példamutatás miatt. Meg van az esély, hogy apró cselekedeteinkkel akár másokat is hasonló tettekre sarkallunk. A hétköznapi embereknek számos lehetősége van a cselekvésre, például hogy konyhakerti növényeket termesztünk, vagy hogy áttérünk a biogazdálkodásra.

A most 82 éves Dr. Jane Goodallnak folyton úton van és minden erejével azon dolgozik, hogy ráébressze a világ számos pontján élő embereket a környezetvédelem fontosságára. Könyvei és előadásai hatalmas népszerűségnek örvendenek világszerte. A brit főemlőskutató a jövő generációjába fektetett bizalmat és tudást tartja a legfontosabbnak a természethez való pozitív viszonyulás kialakításában. E szemlélet alapján hozta létre Tanzániában az idén 25 éves Roots & Shoots (Rügyek & Gyökerek) környezeti nevelési programot, amelynek a világon közel 100 országban, több mint 8000 iskolás gyerekből és környezettudatos felnőttből álló csoportja működik.

Ajánlott tartalom

Árvizeket és földcsuszamlásokat okozott a nagy eső

Árvizeket és földcsuszamlásokat okozott a heves esőzés Észak-Szlovéniában, a tűzoltók kétszáz esetben intézkedtek - írta a helyi sajtó szombaton.