Januártól 5 millió forintig visszatérítik a kifizetett építkezési és telekszámlák áfa-tartalmát

A január elsejétől kifizetett építkezési és telekszámlák áfa-tartalmát ötmillió forintig visszatéríti az állam – jelentette be a családokért felelős tárca nélküli miniszter kedden közösségi oldalán.

Novák Katalin hangsúlyozta: ezzel az állam ötmillió forinttal járul hozzá a sajáterős építkezésekhez is. Az otthonteremtési programhoz és a családtámogatásokhoz kapcsolódó újabb lehetőségeket ismertetve a miniszter közösségi oldalán közzétett videójában kiemelte: a jövőben a nyugdíjasok is igényelhetik a csokot, ha megfelelnek minden feltételnek és dolgoznak a nyugdíj mellett. Példaként említette azt a helyzetet, ha a nyugdíjas nagyszülők nevelik az unokát, és valamelyikük dolgozik mellette. Hozzátette: bár a csokkal vásárolt ingatlant tíz évig nem lehet eladni, vagy elajándékozni, de a jövőben a szülők átírathatják majd azt a gyermekeik nevére a tízéves elidegenítési tilalom ideje alatt is.
Szintén újdonság, hogy a jelzáloghitel-elengedés több fennálló lakáscélú jelzálogkölcsönre is érvényesíthető lesz.

Így a második gyermek után járó egymillió, valamint a harmadik, vagy további gyermek utáni négymillió forintos elengedési mértéket több kisebb összegű lakáscélú jelzáloghitel közt megosztva is érvényesíthetik a családok – mondta. Hozzátette: a jelzáloghitel-elengedési lehetőség már az építési hitelekre is vonatkozik. Novák Katalin reményeit fejezte ki, hogy minél többen tudnak élni a lehetőségekkel, és Magyarországon biztonságos, jó körülmények közt vállalnak, nevelnek gyermeket.

Otthonfelújítási támogatás január 1-től 

Otthonfelújítási támogatás érkezik január 1-től, amely 3 millió forintot akár napelem telepítésre is felhasználhatják a családok.

Legfeljebb 3 millió forintos, a már meglévő otthonok felújítására, bővítésére, illetve korszerűsítésére felhasználható támogatás 2021. január 1-től lesz elérhető, és a költség felére vehető igénybe. A programban csak azok vehetnek részt, akik legalább egy gyermeket nevelnek, a kormány értelmezése szerint ugyanakkor már a 12 hetes magzat, illetve a 25 éves fiatal is a gyermekek közé sorolható, ha együtt él a családdal. A támogatást házaspárok, élettársak, egyedülálló és elvált szülők egyaránt igényelhetik. A megváltozott képességű, illetve otthongondozási díjára (gyod) jogosult gyermekek esetében az életkor nem számít.

A programnak a minimum egy gyermek nevelése mellett a köztartozásmentesség, illetve a legalább egyéves folyamatos, maximum 30 nap megszakítású tb-jogviszony is követelménye. Számít a felsőoktatási jogviszony is, az utolsó 3 hónapban az álláskeresési járadék, illetve a nyugdíj mellett végzett munka. Novák Katalin bejelentése alapján a munkadíjra és az anyagköltségre 50-50 százalékban igényelhető a támogatás, maximum tehát 1,5-1,5 millió forintos összegről van szó – a háztartás természetesen ennél kevesebbet is költhet a felújításra vagy bővítésre.

Mi változik az elszámolási rendszerben? 

Jelenleg a lakossági napelemes rendszerek többsége úgy kapcsolódik a hálózathoz, hogy amikor a háztartás éppen nem használja fel a tetőre szerelt elemek által megtermelt áramot, akkor visszatáplálja azt a nagy központi hálózatba, és ha a háztartás többet fogyasztott, mint amennyit megtermelt, akkor a különbözetet kiszámlázzák neki. A másik eset, ha viszont többet termelt, mint amennyit fogyasztott, akkor a többlet értékét visszaigényelheti, vagy inkább lenullázhatja a számláját, hiszen aki állami támogatásos hitelt vesz igénybe a telepítéskor, az nem termelhet többet a fogyasztásánál.

A fogyasztó szempontjából tehát a házi napelemrendszernek kulcsfontosságú előnye jelenleg az: teljesen mindegy, hogy mennyi lesz a következő 20–30 évben az elektromos áram ára, mert ha ugyanannyit termel, mint amennyit fogyaszt, akkor a villanyórája minden évben nullát fog mutatni, azaz nem kell fizetnie a villanyszámlát a szolgáltató felé.

Ajánlott tartalom

Jó hír annak, aki napelemes energiatárolóra pályázna

Energiatárolóra pályázhatunk hamarosan a Napenergia Plusz Program keretében.