Januártól ingyen pénzt kaphat, aki napelemet telepítene

15000 háztartás juthat 100 százalékban vissza nem térítendő napelemes támogatáshoz.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Már korábban kiderült, hogy Napenergia Plusz Program néven 2024-ben új, napelemes lakossági támogatási rendszer indul, Lantos Csaba energiaügyi miniszter pedig december 4-én ismertette a program néhány részletét – számol be a Portfolio. Emellett a pályázati felhívás is megjelent. Mint kiderült, a rendszerben maximum 5 millió forint vissza nem térítendő támogatás igényelhető az új lakossági napelemes és tárolótelepítési pályázatokra, a programban legfeljebb a beruházás 66 százalékát támogatja a kormány tisztán magyar költségvetési forrásból. A pályázat jó lehetőségnek tűnik azok számára, akik 2024-től a még nem minden részletében tisztázott bruttó elszámolási rendszerben szeretnének napelemet és otthoni akkumulátor telepíteni.

A rendszerben napelemre és tárolóra együtt szabad csak pályázni, a napelem telepítése pedig minimum 4, maximum 5 kilowatt teljesítményű inverterrel, legalább 7,5, maximum 10 kilowattórás kapacitású akkumulátorral lehetséges. A napelem panelek teljesítménye emellett az inverter teljesítményének maximum 120 százaléka lehet. December 4-én még csak a kivitelezői regisztrációs folyamat indult el, a lakossági előregisztrációra 2024. január 15-étől lesz lehetőség. Az előregisztráció után a kiíró 15 napon belül dönt, hogy befogadja-e azt, hiánypótlást rendel el, vagy elutasítja a kérelmet. A keret 75,8 milliárd forintos, a döntéshozók 15160 darab támogatási szerződéssel számolnak. Ez jóval kisebb szám, mint az előző, nehézkesen végződő lakossági napelemes program, amelyben 100 százalékig vissza nem térítendő támogatást kínáltak.

A jelenlegi szabályok szerint a beruházás 34 százalékát önerőből kell fizetni. A nyertesek kétféle pénzügyi verzió közül választhatnak: a pályázó vagy kifizeti a kivitelező vállalási árának 34 százalékát és a többi pénzt majd utólag megkapja a kivitelező az államtól, vagy a kivitelező a támogatási előleget az államtól kapja meg, aztán az időközi és a záró elszámolás összegéből fizeti ki a nyertes pályázó a szükséges önerőt. Fontos például, hogy csak családi házra lehet pályázni, illetve használati megállapodással rendelkező, osztatlan közös tulajdonban lévő lakóház elkülöníthető, jogilag és energetikai szempontból önálló egységet képező épületére vagy épületrészére.

Ajánlott tartalom

Brüsszeli döntés: kötelezővé tették a napelemek telepítését az épületekre

Az Európai Parlament jelentős lépést tett az energiahatékonyság és a zöld átmenet felé, elfogadva az uniós napenergia-szabványt.