Japán – A fukusimai atomerőmű üzemeltetője rendkívüli kártérítést fizet

A március 11-i szökőár által megrongált fukusimai atomerőművet üzemeltető vállalat, a TEPCO elnöke pénteken bejelentette, hogy cége kezdeti kártérítésként mintegy 12 ezer dollárt fizet a veszélyeztetett körzetből kitelepített családoknak.

Simidzu Maszataka közölte, hogy a TEPCO rendkívüli kártérítésként 1-1 millió jent (11,9 ezer dollárt) fizet mintegy 50 ezer családnak (háztartásnak), amelyeket az atomerőmű 30 kilométeres övezetéből telepítettek ki. A kártérítés összege így 50 milliárd jenre rúg, de nem tudni, mennyi lesz a végszámla – mondta a cég elnöke tokiói sajtóértekezletén. Úgy becsülte, hogy 24 milliárd dollárra lesz szükség az erőmű problémáinak megoldására és a kieső villanyáram pótlására felállítandó hagyományos (nem nukleáris) erőművek újraindítására. Az érintettek alamizsnának tartják a TEPCO által ajánlott kártérítési összeget, és sokan közülük a több száz kilométerre fekvő Tokióba utaztak, hogy a cég ottani székhelye előtt adjanak nyomatékot kártérítési követelésüknek. A JP Morgan amerikai bank úgy becsülte, hogy a TEPCO-nak 24 milliárd dollár kártérítési veszteséget kell elkönyvelnie az áprilissal kezdődő pénzügyi évben, míg a Bank of America-Merrill Lynch azt közölte, hogy a számla elérheti a 130 milliárd dollárt is, ha a válság folytatódik.

 
    A Nikkei című japán lap azt írta, hogy a TEPCO pénzügyi megsegítésére és a kártérítések kifizetésére egy kormány által támogatott biztosítási alap felállítását tervezik Japánban. A cég, amely Ázsia legnagyobb közüzemi szolgáltatója, durván egyharmadát biztosítja a japán gazdaság áramszükségletének. A szökőár-katasztrófa előtt 91 milliárd dollár tartozása volt, és azóta 24 milliárd dollár kölcsönt vett fel. A japán törvények szerint a kormánynak legfeljebb 2,9 milliárd dollár kártérítést kell fizetnie nukleáris balesetek után, és a TEPCO rendkívüli kártérítési összegétől függetlenül valószínűleg milliárdokra lesz szükség a halászok, farmerek és mások veszteségeinek kompenzálására.

Ajánlott tartalom

Innovatív dróntechnológia a növénytermesztés szolgálatában

A hathatós talajvédelem és kondicionálás érdekében fogott össze a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, az ABZ Drone Kft. és a MikroVital termékeket gyártó Bio-Nat Kft. A sikeres együttműködés eredményességét a MATE Tangazdaság Nonprofit Kft. területén demonstrálták a napokban.