Japán – A tengeri élőlények erősen sugárfertőzöttek

A megengedett határértéknél jóval magasabb sugárszennyezést mért a Greenpeace a tengeri élőlényekben a megrongálódott fukusimai atomerőműhöz közeli vizeken.

A környezetvédő szervezet a márciusi földrengésben és szökőárban kárt szenvedett atomerőmű mintegy húsz kilométeres körzetében vizsgálta az algákban, a halakban és a rákfélékben a sugárszennyezettség mértékét. Csütörtökön közzétett jelentésében megállapította, hogy például az algákban a radioaktivitás ötvenszerese a megengedett mértéknek. A japán kormány reményeire rácáfolva ráadásul a sugárszennyezés nem oszlik szét a tengerben, hanem egyre terebélyesedik. Más minták a cézium izotópjának alacsonyabb koncentrációját mutatták ki, viszont a jód izotópjának a vártnál sokkal magasabb szintjét, ami arra utal, hogy az atomerőműből folyamatosan szivárog a sugárszennyezett víz. Közben az erőművet üzemeltető vállalat, a Tepco csütörtökön közölte, hogy lassan megtelnek az erőműből kiszivattyúzott, erősen radioaktív vizet tartalmazó tározók, de a létesítmény turbinacsarnokaiban nem csökken a szennyezett víz szintje. A cég adatai szerint az erőmű egyes, kettes, hármas és négyes számú reaktorában, valamint az ahhoz csatlakozó kábelcsatornákban mintegy 85 ezer tonna, nagy mértékben sugárszennyezett víz gyűlt össze.

 
Közölték azt is, hogy a turbinatermekben, valamint a vízelvezető árkokban – a rendszeres szivattyúzás ellenére – nem csökken a víz mennyiség, mert az elszivárog a hűtőrendszerekből. Ezekbe naponta 627 tonna vizet szivattyúznak, ennek egy része elpárolog, a másik része, a szakértők becslése szerint mintegy 500 tonna, eltávozik a reaktorhoz kapcsolódó rendszerekből. Éppen ezért mihamarabb megoldást kell találni arra, hogy megakadályozzák a víz további elszivárgását a Csendes-óceánba.

Ajánlott tartalom

2030-ra az élőhelyek 30 százalékát, 2050-re pedig a 90 százalékát helyre kell állítani

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén rendeletjavaslatot fogadott el, amely szerint a tagállamoknak egyre több, 2030-ra legalább 30, 2040-re legalább 60, 2050-re pedig legalább 90 százaléknyi leromlott ökológiai állapotú élőhelyet kell helyreállítaniuk - tájékoztatott az uniós parlament kedden.