Japán – Az óceán megbirkózik a radioaktív szivárgással

Nem jelent veszélyt az Csendes-óceánban élő állatokra és az őket elfogyasztó emberekre az a radioaktív víz, amelyet a Japánt ért földrengés következtében megsérült fukusimai atomerőmű közelében engednek a tengerbe, elsősorban azért, mert a káros anyagok felhígulnak az óceán vízében szakértők szerint.

“Nagyon nagy az óceán” – jegyezte meg William Burnett a Floridai Állami Egyetem kutatója. A nukleáris erőmű közvetlen – 800 méteres – közelében a tengeri élőlények talán ki vannak téve genetikai mutációk veszélyének, ha a vízleeresztés még sokáig folytatódik – magyarázta a szakember, aki úgy véli, komolyabb veszély nem fenyeget, ha csak a probléma nem duzzad a jelenleginél “sokkal-sokkal nagyobbra”.  Ken Buesseler, a massachusettsi Woods Hole Oceanográfiai Intézet munkatársa szerint elképzelhető, hogy a tenger gyümölcseit érő radioaktív dózis kimutatható lesz, de talán nem okoz észlelhető egészségügyi kockázatot – hangsúlyozta. Az óceán élővilága miatt kevésbé kellene aggódni, mint a szárazföldi táplálékforrások, így az ivóvíz és az élelem miatt – jegyezte meg.
    Hasonló véleményt fogalmazott meg Igor Linkov, a Carnegie Mellon Egyetem professzora, aki szerint az erőmű közelében lévő élővilág sérülhet, de még nem tudni, milyen mértékben, mert nem ismert a sugárzás pontos mértéke. A halak nagy eséllyel megmenekülnének a roncsoló hatástól, mert a röghöz kötött fajokkal – például az osztrigákkal – szemben sokat változtatják helyüket, így elkerülnék a folyamatos veszélyt.
    A fukusimai erőmű közeléből már egy ideje radioaktív víz kerül a Csendes-óceánba, a működtetők hétfőn több mint 11 millió liter szennyezett víz tengerbe bocsátását kezdték meg, hogy helyet csináljanak a tartályokban a még inkább radioaktív víznek. Kedden a hatóságok azt közölték, hogy a tengervízben a törvényes határérték 7,5 milliószorosára ugrott fel a sugárzás szintje egy időre a fukusimai atomerőmű közvetlen közelében.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.