Japán – Az óceán megbirkózik a radioaktív szivárgással

Nem jelent veszélyt az Csendes-óceánban élő állatokra és az őket elfogyasztó emberekre az a radioaktív víz, amelyet a Japánt ért földrengés következtében megsérült fukusimai atomerőmű közelében engednek a tengerbe, elsősorban azért, mert a káros anyagok felhígulnak az óceán vízében szakértők szerint.

“Nagyon nagy az óceán” – jegyezte meg William Burnett a Floridai Állami Egyetem kutatója. A nukleáris erőmű közvetlen – 800 méteres – közelében a tengeri élőlények talán ki vannak téve genetikai mutációk veszélyének, ha a vízleeresztés még sokáig folytatódik – magyarázta a szakember, aki úgy véli, komolyabb veszély nem fenyeget, ha csak a probléma nem duzzad a jelenleginél “sokkal-sokkal nagyobbra”.  Ken Buesseler, a massachusettsi Woods Hole Oceanográfiai Intézet munkatársa szerint elképzelhető, hogy a tenger gyümölcseit érő radioaktív dózis kimutatható lesz, de talán nem okoz észlelhető egészségügyi kockázatot – hangsúlyozta. Az óceán élővilága miatt kevésbé kellene aggódni, mint a szárazföldi táplálékforrások, így az ivóvíz és az élelem miatt – jegyezte meg.
    Hasonló véleményt fogalmazott meg Igor Linkov, a Carnegie Mellon Egyetem professzora, aki szerint az erőmű közelében lévő élővilág sérülhet, de még nem tudni, milyen mértékben, mert nem ismert a sugárzás pontos mértéke. A halak nagy eséllyel megmenekülnének a roncsoló hatástól, mert a röghöz kötött fajokkal – például az osztrigákkal – szemben sokat változtatják helyüket, így elkerülnék a folyamatos veszélyt.
    A fukusimai erőmű közeléből már egy ideje radioaktív víz kerül a Csendes-óceánba, a működtetők hétfőn több mint 11 millió liter szennyezett víz tengerbe bocsátását kezdték meg, hogy helyet csináljanak a tartályokban a még inkább radioaktív víznek. Kedden a hatóságok azt közölték, hogy a tengervízben a törvényes határérték 7,5 milliószorosára ugrott fel a sugárzás szintje egy időre a fukusimai atomerőmű közvetlen közelében.

Ajánlott tartalom

Magyarországi természethangokat tartalmazó album jelent meg

Az idén 30 éves WWF Magyarország és az Első Pesti Egyetemi Rádió együttműködésének köszönhetően megjelent az első, hazai természethangokat tartalmazó album.