Japán cégek 5 millió magyar kibocsátási egységet vennének

A nemzetközi szén-dioxid kereskedelemben több japán cég is érdeklődik az úgynevezett megállapított kibocsátási egységek (AAU, vagy kiotói egységek) vásárlása iránt és Magyarország tárgyalásokat folytat 5 millió egység japán vállalatoknak történő eladásáról – mondta Molnár József, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium kabinetfőnöke a a Point Carbon norvég emissziókereskedelmi hírportálnak adott telefonos nyilatkozatában kedden.

A vásárló japán cégeknek azonban fel kell fedniük azonosságukat és a magyar kormány parlamenti jóváhagyáshoz köti az eladások létrejöttét – hangsúlyozta a kabinetfőnök, mivel – mint mondta – a héten megkérdőjeleződött a kormány kvótaeladásainak törvényessége.
Japán cégek korábban bizalmi alapon próbáltak AAU-kat vásárolni Kelet-Közép-Európában, így Lengyelországban és Magyarországon. Az egyetlen japán cég, amely nyilvánosan vásárolt kibocsátási egységeket a Mitsui & Co. volt, amely 22,5 millió AAU-t vett Csehországtól.

Mint Molnár József kiemelte: a kormány szeretne is előrehaladni az ügyletekkel, mert az AAU-árak esnek, a múlt hónapban még 8 dollár körül voltak, most nem magasabbak 7,50-7,80 dollárnál, és a nyárra 6 dollárra csökkenhetnek. Mint mondta: “nem látunk okot arra, hogy ne adjunk el AAU-kat, amikor jelenleg kereslet van a piacon”.
Az elmúlt másfél évben Magyarország 11,6 millió AAU körül adott el Belgiumnak, Spanyolországnak és nem nevesített japán cégeknek.
Egy hongkongi kereskedőház juttatta vissza nem kis haszonnal Európába a Magyarország által jóhiszeműen eladott, CER (Certified Emission Reduction) kvótákat, azaz széndioxidkibocsátás-csökkentési egységeket – írta vasárnap a kvótaügy kapcsán a The Sunday Times. A lap szerint a Microdyne nevű, londoni székhelyű, de Cipruson bejegyzett kis kereskedőcég a hétvégén megerősítette, hogy tőle egy hongkongi kereskedőházhoz kerültek a magyar CER-kvóták. A lap úgy tudja: 800 ezer egységről van szó, amelyeket a Hungarian Energy Power Kft. egyenként 9 euróért vett meg, majd nyomban továbbadta a Microdyne-nak.

A londoni cég a CER-kvótákat a hongkongi cégnek adta el, amely az egységeket a BlueNext tőzsdén európai brókereknek és bankoknak értékesítette, “hozzávetőleg” 11,50-12 eurós egységáron, mintegy kétmillió euró “gyors profitra” szert téve.
A The Sunday Times kiemeli: a magyar kormány abban a tudatban adta el a kvótákat, hogy azok Japánba  kerülnek.
Japán – jóllehet nem tagja a szennyezőanyag-kibocsátás csökkentését célzó EU-programnak – használhatja a CER-eket az ENSZ klímaprogramja keretében. A kvótákat azonban nem lehet európai “újrahasznosításra” visszajuttatni.
Anvar Kasimov, a Microdyne tulajdonosa a brit lap által idézett hétvégi levelében közölte: szerződéses előírások nem teszik lehetővé, hogy felfedje, melyik hongkongi cégről van szó.

Összesen 7 ezer CER-kvóta (Certified Emission Reduction – széndioxidkibocsátás-csökkentési egységek) kapcsán történt hiba a párizsi Bluenext tőzsdén – mondta Molnár József egy hétfői budapesti beszélgetésen. Hétezer CER-kvóta esetében a CER azonosító rendszert a Bluenext egy kereskedője nem kapcsolta be a számítógépén, azon a napon, amikor a kvótákat megvette. A kereskedő el is kezdte eladni ezeket a CER-eket. A minisztériumi tisztviselő szerint a jogsértés akkor következett volna be az ügyben, ha ezeket a kvótákat az ETS rendszerben bárki megpróbálja újra leadni, erről azonban nincs információ, a kereskedők egymás között pontosan tudták, mit tesznek.
A jövőben az eladás előtt hét naptári nappal eljuttatja a KvVM az eladni kívánt CER-ek adatait, továbbá kísérőlevelet is adnak hozzájuk, megelőzendő a visszaéléseket – ígérte Molnár József.

A KvVM kabinetfőnöke emlékeztetett arra, hogy tavaly október 21-én a Deutsche Bank, mint a párizsi kvótatőzsde, a Bluenext tagja, 1.473.000 CER megvásárlására tett javaslatot a KvVM-nek, ez az ügylet azonban kútba esett. A múlt év december 18-án derült ki, hogy a CER-ekkel az európai, úgynevezett ETS kereskedelmi rendszerben nem lehet kereskedni, ezzel a kvóták értéke gyakorlatilag lenullázódott az európai piacon. Mivel a CER-ekre kereslet április végéig volt várható, a tárca igyekezett a kvótákat mielőbb eladni és folytatják is az eladásokat.

Molnár elmondta: az EU ETS-ben visszavonultatott CER-egységeket csak azok az országok adhatnak el az EU ETS-en kívül eső kiotói piacon, amelyeknek a Kiotói Jegyzőkönyv szerint a 2012-ig terjedő kibocsátás-csökkentési időszakban kvótafeleslegük van. Magyarországnak jelentősen kevesebb a kibocsátása, mint amennyi kvótát (AAU – Assigned Amount Unit) a Kiotói Jegyzőkönyv megenged, ezért megteheti, hogy az európai rendszerben visszavonultatott CER-egységek helyet AAU-egységeket von ki a forgalomból. „A kiotói rendszeren belül mindegy, hogy melyik fajta egységgel számolunk el. Azonban AAU-kvótából sokkal több van a piacon és nehéz értékesíteni, mert ezt az egységet alapvetően csak kormányok között lehet adni-venni. A CER-ek viszont likvidebb eszközök, melyekkel cégek is kereskedhetnek, így jobb áron és könnyebben lehet eladni őket” – magyarázta a KvVM illetékese.

Ajánlott tartalom

Hozzáláttak az ötödik kút fúrásának a békési gázmezőn

A hétvégén láttak hozzá az ötödik kút fúrásához a Nyékpuszta lelőhelyen - jelentette be szerdán közölt legfrissebb Facebook-bejegyzésében az Energiaügyi Minisztérium (EM).