Japán: Erős utórengés jöhet

A pénteki rengés óta közel 200 kisebb-nagyobb utórengést észleltek a japán meteorológiai intézet mérőállomásai (Japánban az időjárás előrejelzésén kívül a földrengésekkel, szökőárriadókkal és vulkánkitörésekkel is ez a szervezet foglalkozik). Az utórengések epicentrumai egy 500 kilométeres sávban voltak Iwate és Ibaraki prefektúrák partvidékén. Az intézet szakértői szerint 40 százalék az esélye egy nagy erejű, potenciálisan újabb cunamival is járó utórengésnek a következő három napban.

Óva intenek az esőtől
A fukusimai reaktor száz kilométeres körzetében arra kérte a lakosságot a japán kormány, hogy ha elered az eső, ne tartózkodjanak a szabadban. A légkörbe került radioaktív szennyeződés így tud a legkönnyebben visszakerülni a felszínre és érintkezésbe klerülni az élővilággal.

Csökken a sugárzás, de még mindig magas

A korábbi meredek emelkedés után elkezdett csökkenni a sugárzás mártéke a fukusimai erőműben, mondta el a japán kormány szóvivője az AFP hírügynökségnek. Az NHK World japán hírtévében a szóvivő azt mondta, a sugárzás jelenleg az egészségügyi határérték négyszerese.

Ajánlott tartalom

A vizek sótartalmának növekedése evolúciós változásra kényszeríti a planktonikus szervezeteket

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont munkatársai folyamatosan vizsgálják, hogy az emberi tevékenység, illetve az emiatt zajló klímaváltozás milyen változást okoz a környezeti feltételekben, és hogyan reagálnak erre az élőlények.