Japán: Fukusimából nem lesz új Csernobil

A tokiói brit nagykövetség weboldalán John Beddington professzor, a brit kormány vezető atomfizikusa foglalta össze, mi az alapvető különbség a csernobili és a fukusimai katasztrófa között:

* Csernobil grafitmoderátoros erőmű volt, a balesetben a grafit meggyulladt, és hónapokig égett. Fukusimában a grafit szerepét víz játssza, és a szivárgás legrosszabb esetben is csak órákig tart.
* Csernobil esetében a radioaktív égéstermékek több ezer méteres magasságba jutottak fel a légkörbe, így óriási területen szóróüdtak szét, és kerültek be a táplálékláncba. Fukusimában a legrosszabb esetben ez az erőmű pár kilométeres környékét érintheti.

Két újabb erős utórengést észleltek
Egy 5,8-as, és egy 6,1-es erejű utórengést mértek a szeizmológusok a japán partoknál, néhány percen belül, magyar idő szerint délután fél három körül. Az egyik epicentruma Japántól keletre, az óceánban, a másiké Tokiótól 116 kilométerre délnyugatra, a szárazföldön volt. Twitteres üzenetek szerint Oszakában, a Guardian tudósítója szerint Tokióban is érezni lehetett.

3373 halálos áldozat
Az újabb, de nem végleges hivatalos jelentés szerint bizonyítottan 3373 halálos áldozata van a Japánt pénteken megrázó földrengésnek és a nyomában pusztító cunaminak. A szigetország rendőrségének kedden nyilvánosságra hozott adatai szerint az eltűntek száma 6746, a sebesülteké pedig 1897. A hatóságok aggodalmai szerint a halálos áldozatok száma meghaladhatja a 10 ezret, mivel nagyon sokan tűntek el.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.