Japán kutatók felfedezték az okos sarat

Kutatók véleménye szerint a teljes, USA-ban felhasznált kőolaj 4,6 százalékából műanyagot gyártanak, amelyből további több száz termék készül. Egy japán kutatócsoport zöld megoldások kidolgozásán munkálkodik, melynek alapja a agyag és a víz.

A műanyag tulajdonképpen kis százalékban agyagból, és kevesebb, mint fél százalékban szerves vegyületekből készül, mely vízben oldódik. A keverék egy erős, önmegkötő műanyaggá válik, melyet a hidrogéllel azonosítottak. Ezt az egyedülálló anyagot bármilyen tárgyba be lehet alakítani.
A műanyag tartalmaz egy speciális összetevőt, nátrium-poliakrilátot, mely szuper nedvszívó anyag, súlya 300-szorosát nyeli el a vízben. Bár az anyag szerves, némi biztonsági aggály merült fel kapcsán, mert ha nem megfelelően kezelik, zavart okozhat az endokrin rendszerben, sőt, akár halálhoz is vezethet. A műanyag még nem tökéletes, a kutatócsoport továbbra is a hozzávalók arányain dolgozik, hogy a keverék tökéletes legyen.

Ajánlott tartalom

A magyarok 83%-a támogatja, hogy az Európai Unió jogszabályt fogadjon el a természet helyreállításáról

Az európai polgárok döntő többsége támogatja a természet helyreállításáról szóló európai uniós javaslatot azokban a tagállamokban, amelyek kormányai nem álltak a rendelkezés elfogadása mögé – derül ki egy közvélemény-kutatásból, amelyet az európai környezetvédő szervezetek publikáltak.