Japánban elítélték a Greenpeace két aktivistáját

Egy japán bíróság egy év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte hétfőn a Greenpeace két bálnavadász-ellenes aktivistáját bálnahús ellopásáért – közölte a nemzetközi környezetvédő szervezet.

Az ítélet végrehajtását három évre felfüggesztették, de a Greenpeace így is túl súlyosnak találja a bírósági döntést, tekintettel arra, hogy az elítéltek, Szato Junicsi és Szuzuki Toru, nem öncélúan, hanem közérdekből cselekedtek.
A szervezet szerint két aktivistája 2008 januárjában csempészetet leplezett le az állami irányítású bálnavadászati programban. Amikor  bizonyíték gyanánt bemutattak egy doboz bálnahúst, a hatóságok lopással és birtokháborítással vádolták meg őket.
Az aktivisták egy bálnahajó legénységétől tulajdonították el a bálnahúst, amelyet a matrózok haza akartak küldeni. A vádlottak el is ismerték, hogy behatoltak a Seino szállítmányozási vállalat raktárába, és eltulajdonították a 23 kilogrammos csomagot, de védőügyvédeik azt állították, hogy a bálnahúsos dobozra csak ideiglenesen, bizonyítékként volt szükségük.

A zöldszervezet a minap azt állította, hogy a japán hatóságok a kihallgatás során számos ponton megsértették a nemzetközi jog előírásait, egyebek közt rendszeresen védőügyvéd nélkül, székhez kötözve hallgatták ki az aktivistákat. Kumi Naidoo, a Greenpeace nemzetközi vezetője a kihallgatás körülményei mellett azt is elfogadhatatlannak tartotta, hogy Szatót és Szuzukit 26 napig tartották előzetes vizsgálati fogságban a japán hatóságok.
Az aktivistákkal való bánásmód “az apartheid rendszer módszereire emlékeztet, amelyeket azokkal szemben alkalmazott, akik megpróbáltak fellépni ellene” – fogalmazott a dél-afrikai Naidoo, aki egykor hazájában küzdött az apartheid ellen.

Ajánlott tartalom

Megújulhat az I. kerületi Clark Ádám tér

Európai uniós forrásból újulhat majd meg az I. kerületi Clark Ádám tér a következő ciklusban, a rekonstrukció tervei már készen vannak - közölte Karácsony Gergely főpolgármester csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.