Jászsági régészeti skanzent terveznek Jászdózsára

Régészeti skanzen építését tervezik Jászdózsára, ahol a Jászságban folytatott ásatások eredményeit felhasználva a térségre jellemző lakóépületeket mutatnák be.

A munkák szakmai előkészítésében segítő Kertész Róbert, a szolnoki Damjanich múzeum régésze hétfőn elmondta az MTI-nek, hogy az ötlet a polgármestertől, Szerencsés Istvántól származik. Közlése szerint a majdan az önkormányzat által működtetett skanzen  fokozatosan valósulna meg. Elkészítéséhez több tízmillió forintra lenne szükség, és a kivitelezéshez uniós pénzre is pályáznának. Jelenleg a Tarna holtág mentén kijelölt terület megszerzése a feladat, mivel annak egyik része köz-, másik része magántulajdonban van.

Kertész Róbert tájékoztatása szerint a skanzenben helyet kapnának a 16-18 ezer évvel ezelőtti lakóhelyektől a jász épületformákig bezárólag a Jászságban valaha létezett lakóházak. Kialakítanának egy jellemző jász portát is, ahol az ott lakók mindennapi mezőgazdasági tevékenységével is megismerkedhetnének a látogatók.
A szakember kitért arra, hogy egy tájrekonstrukció részeként helyreállítanánk az ősi Tarna folyóra jellemző ártéri erdős területet, és annak tisztásain építenék fel az egyes korszakok házait.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.