Javul a Duna vízminősége

A környezet védelme, a folyók ökológiai állapotának javítása közös érdek, a nemzet életének alapvető feltétele, és ezért alkotmányos kötelezettség is – mondta az Országgyűlés elnöke pénteken a Ráckevei-Dunaág vízgazdálkodás- és vízminőség-javítási projektjének ünnepélyes nyitórendezvényén, Ráckevén.

Kövér László a nettó 5,06 milliárd forint összköltségű beruházásról elmondta, hogy annak köszönhetően lényegesen javulni fog a Duna vizének minősége. Kreisz László, Taksony polgármestere (független), a Ráckevei-Dunaág  Parti Sáv Önkormányzati Társulás elnöke emlékeztetett arra, hogy a beruházást mintegy hatéves előkészítő munka előzte meg.

A fejlesztés 14 település – Áporka, Dömsöd, Dunaharaszti, Kiskunlacháza, Majosháza, Makád, Ráckeve, Soroksár, Szigetbecse, Szigetcsép, Szigetszentmárton, Szigetszentmiklós, Taksony és Tass – 8476 ingatlanját érinti, és a csatornázás nem csak a környezetvédelem szempontjából jelentős, de a turizmus fellendülését is hozhatja – mutatott rá. Nagy Gábor, a kivitelező Penta Általános Építőipari Kft. és a Szabadics Közmű- és Mélyépítő Zrt. alkotta konzorcium nevében a beruházás főbb jellemzőjeként kiemelte, hogy a következő egy évben több mint 300 kilométer csatorna épül. Szintén jellemző adatként említette a 23 nagy közterületi és 40 kisméretű közösségi átemelőt. A munkálatok június 23-án indulnak, az első helyszín Tass lesz – tette hozzá.     A projekthez az Európai Unió nettó 3,747 milliárd forinttal járult hozzá, az önerő 1, 317 milliárd forintot tesz ki, a próbaüzem jövő év júniusában indul.

Ajánlott tartalom

Elültetjük a változás magjait – Ön csak élvezze a pillanatot, a többiről a Julius Meinl gondoskodik!

Élvezze ki a Julius Meinl kávé által adott pillanatot és legyen Ön is a változás részese a kávé világnapján!