Jég alatti tavakat találtak Grönlandon

A Cambridge-i Egyetem kutatói repülőről végzett radarméréseket végeztek Grönland fölött; ekkor fedezték fel a szubglaciális állóvizet, vagyis a jég alatti tavakat.

A kutatók elmondták, hogy a Déli-sark jege alatt eddig négyszáz tavat találtak, Grönlandon viszont most először bukkantak ilyenre. A Geophysical Research Lettersben megjelent tanulmány szerint a tavak 8-10 négyzetkilométeresek, de régen akár háromszor ekkorák is lehettek. A grönlandi jég alatti tavak hiányát korábban azzal magyarázták, hogy a lejtősebb jégtakaró miatt a víz kiszorult a peremre. Steven Palmer, az Exeteri Egyetem munkatársa szerint a grönlandi jég alatti tavak fontos részét alkothatják a jégtakaró vízhálózatának. A víz jég alatti mozgása erősen befolyásolja a jég áramlásának sebességét, és ezt fontos lenne megismerni, hogy pontosabban jelezhessék, milyen hatással lenne rá a felmelegedés.

Nem zártak, mint a déli tavak

A Grönlandon felfedezett tavak valószínűleg máshogy képződtek, mint az antarktisziak.A kutatók szerint a tavakat a jéghasadékokon beszivárgó olvadékvíz táplálja, de lehet, hogy a meleg nyári hónapok alatt a közeli felszíni tó is utántölti a jég alatti tavakat. Ha ez igaz, a tavak egy nyitott rendszert alkotnak, és összeköttetésben vannak a felszínnel. Ezzel szemben az antarktiszi jég alatti tavak elzárt ökoszisztémát alkotnak. Mivel nyaranta a grönlandi jégen olvadékvíz-tavak is kialakulnak, a szakértők szerint valószínű, hogy hasonló tavakat találhatnak a sziget más pontjain is.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.