Jéggel hűti tajvani adatközpontját a Google

A Google egy új, energiatakarékos technológiával biztosít majd elegendő hűtést tajvani szervereinek: nappal a hűtést az a jég fogja biztosítani, amit éjszaka előállítottak.

A Google 700 millió dollárt (mintegy 159 milliárd Ft-ot) fektet a Tajvanban épülő három új adatközpontjába, hogy ezekkel a növekvő számú ázsiai felhasználók számára gördülékenyebb szolgáltatást tudjon nyújtani, valamint enyhítsék a Hong Kong-i és szingapúri szerverekre háruló terheket. Az új módszer segíteni fog abban, hogy a szerverek energiaszükségleteit kiegyensúlyozzák, valamint abban is, hogy csökkentsék a villanyszámlát, hiszen Tajvanban különösen magasak az áramtarifák. A rendszer egy hagyományos klíma mellett kap helyet az adatközpontban, és mintegy napi hat órán keresztül képes levinni az épületben uralkodó hőmérsékletet. A hűtőberendezés éjszaka fog működni, amikor nincs csúcsidő és amikor a legolcsóbb az áram. Ekkor állítja elő azt a mennyiségű jeget, amiből nappal elég hideg víz keletkezik ahhoz, hogy a nap folyamán a klíma helyett tudják hűteni a létesítményt. A Google becslései szerint az adatközpontok így 50%-kal kevesebb energiát fognak igényelni, mint a többi adatközpont, és ezt az energiát így helyettük felhasználhatják az elektromos hálózatban lévő más fogyasztók. A Google ezzel a lépéssel ismét megszilárdította helyét a környezetbarát technológia éllovasai között, és a fosszilis energiahordozók árának növekedésével mindenképpen érdemes követni a jó példát.

google

Ajánlott tartalom

Átadták Magyarország legerősebb szuperszámítógépét Debrecenben

Átadták Magyarország legerősebb szuperszámítógépét pénteken Debrecenben: a Komondor nevű berendezést a Debreceni Egyetem (DE) Kassai úti campusán, a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) szuperszámítógép központjában helyezték üzembe.