Jéghegyek fenyegetik a kutatást

A grönlandi jégtakaró olvadása veszélyezteti a tengeri olajkutatásokat, a sziget partvidékén ugyanis egyre gyorsul a jéghegyek leválása – állítják tudósok és környezetvédők.

A grönlandi és más sarkvidéki vizeken tevékenykedő olajcégek alábecsülhették a globális fölmelegedés veszélyeit – derül ki a Bloomberg összeállításából, írja a napi.hu. A leszakadó jéghegyek száma emelkedik, így a cégek, amelyek nélkülözhetetlen kockázati kalkulációk alapján végzik tevékenységüket, idejétmúlt információkra támaszkodnak – idézte Jan-Gunnar Winthert, a norvég sarkkutató intézet vezetőjét a hírügynökség. A társaságoknak frissíteniük kellene adatbázisukat ahhoz, hogy felkészültek legyenek – tette hozzá a szakember. A sziget partvidéki vizein több nagy olajtársaság, így például a Royal Dutch Shell kutat energiahordozók után – az Egyesült Államok földrajzi kutatási adatai szerint eséllyel, ugyanis akár 50 milliárd hordó olajat és gázt is tartalmazhatnak a környékbeli lelőhelyek.

A sarkvidéki lelőhelyek a prognózisok szerint mind nagyobb arányban részesülnek majd a teljes globális kitermelésből a következő évtizedekben, a jelenlegi kevesebb mint egy százalékról öt százalék közelébe bővülhet 2040-ig, legalábbis az oslói Rystad Energy szerint. Jelenleg csupán szeizmikus mérések zajlanak a térségben, legközelebb 2013-ban, vagy 2014-ben kutathatnak olaj után a régióban a helyi bányászati hivatal tájékoztatása szerint. A legtöbb jégtömb Grönland nyugati partjainál szakad a tengerbe, a mintegy 100 gleccserből évente 10 000-30 000 nagyobb egység hasad le. Már jéghegynek minősülnek a felszín fölé mindössze egy méterrel kiemelkedő, mindössze 100 tonnás tömbök, de akadnak több mint 75 méterrel kiemelkedő, 10 millió tonnás jéghegyek is. Júliusban egy, a Manhattan-félszigetnél kétszer nagyobb jéghegy tört le egy gleccserről a sziget észak-nyugati partvidékén, és a szigetet borító jég 97 százaléka olvad. A Nasa műholdja július 8. és 12. között azt tapasztalta, hogy a nyáron megszokottnál mintegy kétszer akkora területet érintett az olvadás. A NASA szerint hasonlóra mintegy 150 éve lehetett legutóbb példa, és a jelenség a leszakadó jéghegyek számának megugrásával fenyeget. Igaz, nyaranta a sziget jegének több mint fele rendszeresen el szokott olvadni, azonban a mostani olvadási hullám egy olyan, közel két évtizedes időszakot követ, amelyben a sziget átlagos jégállománya növekedett. A fokozódó olvadás tényét amerikai és orosz tudósok is megerősítették.

Ajánlott tartalom

A Coldplay környezetbarát világturnét tervez jövőre

A Coldplay együttes vállalta, hogy 2022-es világturnéja 50 százalékkal alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátással jár majd, mint 2016-os turnéja.