Jéghegyomlás veszélyesen közelről – videó

Majdnem elárasztottak a hullámok egy turistahajót Grönland partjainál, az Ilulissat jégfjordnál, amikor a közelükben lévő jéghegyről kisebb jégtömeg szakadt a vízbe.

A kialakult szökőár igen közel ért a hajóhoz, de a kapitány még időben távolodni kezdett a hullámokról, írja az index.hu. A jéghegyről induló lavinát egy videó is megörökítette, amit Jens Møller vett filmre. „Gyönyörű nap volt, de a természet nincs tekintettel semmire. Az a nap majdnem életünk utolsó napja lett” – írja a Youtube videó alatt Møller. A videón látható, ahogy a nagy mennyiségű jég minden látható előjel nélkül leszakad a hegyről, majd koszos hullámokat kavar fel. A csónakon az egyik utas megjegyezte: „Ez a legvadabb dolog, amit életemben láttam” – idézi a Nation. Az Ilulissat jégfjord 2004 óta a Világörökség része, egyúttal igen népszerű idegenforgalmi célpont. Méretei és könnyű megközelíthetősége miatt ideális helyszín a globális felmelegedés tudományos vizsgálatához. Neve a helyi nyelvjárásban egyszerűen jéghegyeket jelent. Ilulissat jégfjordját a világ legaktívabb gleccsere, a Jakobshavn-gleccser táplálja, amelyről 35 köbkilométernyi jég szakad le évente, és 19 métert halad naponta. A jégfjord 56 kilométer hosszú, és átlagosan 7 kilométer széles.

A gleccserről általában nyáron szakad le több jéghegy, amelyek akár száz méter magasak is lehetnek. A nyílt óceánra nem jut el mindegyikük, mivel a fjord tenger felőli végénél egy részük fennakad egy 250-300 méter mélyen fekvő morénalerakódáson. A nyílt vízre kikerülő jéghegyeket a tengeráramlatok először északnak, majd dél felé sodorják, ki az Atlanti-óceánra. Itt a nagyobb jéghegyek egészen a 40-45. szélességi fokig, vagyis New York vonaláig is eljutnak, mielőtt elolvadnának.

Egy korábbi NASA-tanulmány szerint a fjordban áramló jég 1997 és 2003 között megduplázta a sebességét, viszont néhány hónapja kiderült, hogy a grönlandi gleccserek a vártnál alacsonyabb mértékben gyorsulnak. Ez azt is jelenti, hogy a jégfolyamok az eddig véltnél jóval kevésbé járulnak hozzá a tengerszint emelkedéséhez. A vizsgálathoz az amerikai kutatók több mint kétszáz gleccser adatait gyűjtötték össze a 2000 és 2010 közötti időszakra vonatkozóan. Az elemzéshez használt felvételeket kanadai, német és japán műholdak készítették.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.