Jégolvadás segítette a Hósárkányt

Visszatért Sanghajba az a kínai jégtörő hajó, amely az ország történelmében elsőként jutott el a Csendes-óceánon át a Jeges-tengerre. A jégtakaró alatt gazdag gáz- és olajmezőket sejtenek a kutatók, utóbbiból akár 160 milliárd hordót is rejthet a felszín.

A Hszüelung (Xuelong), Hósárkány nevet viselő jégtörő három hónapot töltött a Jeges-tengeren, 18 500 tengeri mérföldet megtéve. Az expedíció során a jármű – 119 fős személyzettel a fedélzetén – a kelet-kínai Csingtao (Qingdao) városától Izland partjaiig jutott el, ahol a kínai kutatók ottani kollégáikkal együtt óceáni vizsgálatokat végeztek. A szakemberek ezenkívül geofizikai méréseket is végeztek, az óceán turbulenciáját kutatták, valamint felállítottak egy meteorológiai állomást a térségben – idézi az expedíció után kiadott hivatalos közleményt a China Daily angol nyelvű napilap. Az északi-sarki jelenlét több szempontból is stratégiai fontossággal bír Kína számára. Nemzetközi tudósok szerint a jégtakaró olvadása a következő évtizedekben fokozatosan megnyitja majd az Arktisz északnyugati átjáróját, vagyis számottevő mértékben lerövidül az átjutás a Csendes-óceánról az Atlanti-óceánra. A Szibériát északról megkerülő tengeri út Sanghajból Hamburgba 6400 kilométerrel lesz rövidebb a Szuezi-csatornán át vezető mostani útvonalhoz képest, ami igen jelentős megtakarításokat tesz majd lehetővé a kereskedelemben. A jégtakaró alatt ezenkívül gazdag gáz- és olajmezőket sejtenek a kutatók, utóbbiból akár 160 milliárd hordót is rejthet a felszín.

Az új lelőhely Peking nyersanyagfüggőségén enyhítene, a megnyíló átjáró pedig a közép-ázsiai és a Kaszpi-tengeri régióból származó importot gyorsítaná. Hogy térségbeli jelenlétét biztosítsa, Kína jelenleg a jeges-tengeri határral rendelkező országokat tömörítő Északi-sarki Tanács állandó megfigyelői posztjára pályázik. A környezeti változások Pekingnek kedveznek: a jégkiterjedési vizsgálatokat folytató amerikai hó- és jégkutató központ (NSIDC) adatai szerint augusztus végén negatív rekordot döntött az északi-sarkvidéki nyári jégkiterjedés mértéke: sohasem mértek még olyan alacsony értéket, mint akkor.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.