Jégveréssel érkezik a front

A Nyugat-Dunántúl kivételével az egész országra II. fokú hőségriadó van érvényben, azaz a napi átlaghőmérséklet meghaladhatja a 27 fokot. A Nyugat-Dunántúlon az átlaghőmérséklet 25 foknál lehet magasabb, ezért ott I. fokű riasztás van érvényben.

Délután hidegfront éri el az ország nyugati részét, ezért ott záporok, zivatarok alakulhatnak ki, de jégeső is lehet írja az index.hu. A zivatarok térségében felerősödik a szél, akár a 90 km/h-s sebességet is elérheti. A Dunántúl egészén sok csapadék eshet, az I. fokú riasztás szerint rövid idő alatt akár 25-30 mm eső is hullhat. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint az ország nagy részén 33-38 fok körül alakulhat a hőmérséklet csúcsértéke, az északi hegyvidéken 30 fok várható. Ez késő éjszakára 20-28 fokra mérséklődik. Az érkező hidegfront péntekre és a hétvégére enyhülést hozhat. Pénteken a csúcsérték az Időkép előrejelzése szerint 32, szombaton 27, vasárnap 30 fok lehet. Pénteken a frontátvonulás záporokat, zivatarokat okozhat és erős lesz a szél is. Szombaton még várhatók elszortan zivatarok, vasárnap azonban már tiszta lesz az ég. Hétfőtőn újra kánikula várható, de kedden és szerdán enyhül a hőség.

Ajánlott tartalom

A fajok elterjedését előrejelző modellek megbízhatóságát értékeli a magyar kutatók új módszere

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont (HUN-REN ÖK) kutatói olyan új modellkiértékelési mérőszámokat fejlesztettek, amelyek segítségével biztosabb kép nyerhető az éghajlatváltozás természetes élővilágra kifejtett várható hatásáról. A kutatást bemutató tanulmány és a hozzá kapcsolódó szoftvercsomag a rangos Ecological Modelling folyóiratban jelent meg.