napelem

Jelenleg ez a leghatékonyabb napelem a világon

Újabb hatékonysági rekordot állított fel a szilikonos napelemeket gyártó, amerikai SunPower. A kaliforniai központú társaság legújabb paneljei a beeső fény 24,1 százakékát képesek villamosenergiává alakítani. A hasonló ternékek átlagos hatásfoka 15-18 százalék között mozog.

Az  előző rekordot is a SunPower tartotta 22,8 százalékkal. A Fortune beszámolójában emlékeztet, komoly hatékonysági verseny folyik a napenergia piacon, ami tovább javíthatja a zöldenergiák versenyképességét és egyre vonzóbb befektetési területté teheti a napenergia hasznosítást a befektetők számára. Az elmúlt években a napelemek árának gyors csökkenése volt az egyik meghatározó tényezője a napenergiatermelés gyorsütemű növekedésének.

A hatékonyság javításának technikai lehetőségein túl, a közösségi napenergihasznosítás lehet a másik út. Szakértők szerint az USA háztartásainak csaknem fele szeretne bekapcsolódni a napenergia hasznosításba, de nem rendelkezik ehhez megfelelő tetőfelülettel. Számukra lehet megoldás a közösségi hasznosítás. Ugyanakkor ez a solar panelek által termelt energia hasznosításának, felhasználásának hatékonyságát is javíthatja, az esetleges szükséges tárolás költségeit is csökkentheti egy háztartásra jutóan.

Ajánlott tartalom

Jó hír annak, aki a hatékony napelemes invertereket kereste

A Kínában Aiswei néven működő Solplanet más országokban, köztük Ausztrliáiában is jelen van.