Jelentős költségmegtakarítást hozhat a hőszivattyú

A tavasz közeledtével ismét sok háztartásban kerül napirendre a ház teljes körű felújítása, és visszafogott lendülettel bár, de lassan megkezdődik az építkezések szezonja is.

A felújítás, illetve építkezés előtt állóknak mindenképp érdemes fontolóra venniük az energiatakarékos hőszivattyúk alkalmazását, hiszen a hagyományos fűtési módoknál egyre magasabb költségekkel kell számolni, írja az observer.hu. A teljes körű szerkezeti felújítás, vagy építkezés előtt álló háztartásoknak mindenképpen érdemes fontolóra venniük az energiatakarékos hőszivattyúk beépítését, hiszen az emelkedő energiaárak miatt a téli fűtés a hagyományos technológiákkal egyre nagyobb anyagi terhet jelent – hívják fel a figyelmet a Panasonic szakértői. Bár a lakásépítések száma jelenleg igen alacsony szinten mozog – tavaly nem egészen 13 ezer új lakás épült Magyarországon -, azoknak, akik új ingatlan építését tervezik, mindenképp érdemes hőszivattyúba beruházni, hiszen a magasabb bekerülési költség néhány év alatt megtérülhet.

Az alternatív fűtési módokra az elmúlt hetek időjárása is ráirányította a figyelmet, hiszen a február első felében tapasztalható szibériai hideg kiemelkedően magas gázfogyasztást eredményezett Magyarországon, nem egyszer napi rekordokat produkálva. A családi házak fűtésére alkalmas, kis teljesítményű levegő-víz hőszivattyúkkal viszont még a legkeményebb téli fagyokban is lehetséges kellő meleget biztosítani. A levegő-víz hőszivattyúk működési elve egyszerű: a környezet levegőjéből vonnak ki annyi hőt, amely képes egy családi ház felfűtésére és a használati melegvíz biztosítására, de bizonyos típusok nyáron a hűtésről is gondoskodnak. Működtetésük kényelmes, energiaforrásuk kimeríthetetlen. „Talán sokan nem is gondolnák, de ezek a szerkezetek még a legnagyobb téli fagyokban is üzemeltethetőek. A Panasonic Aquarea hőszivattyúi egészen alacsony hőmérsékleten, akár -20 fokos hidegben is képesek hőt termelni megfelelő hatásfok mellett.” – mondta el Falvi József, a Panasonic Marketing Europe GmbH klíma üzletágának kelet-európai műszaki tanácsadó mérnöke. Ezek a berendezések a névleges fűtőteljesítményüket még szélsőséges külső hőmérséklet mellett is megőrzik. A készülékek energiahatékonyságának jellemzésére szolgál a COP érték, ez az érték a leadott névleges fűtőteljesítmény és a felvett elektromos teljesítmény hányadosa. Minél nagyobb ez a szám, annál jobb a készülék fogyasztása.

Korábbi videónk a geotermikus energiáról:

[media id=36 width=600 height=400]

Egy 9kW kapacitású Panasonic Aquarea T-CAP levegő-víz hőszivattyú 4,74 COP értékkel a hagyományos fűtési rendszerekhez (például elektromos fűtés) képest akár 78 százalékkal kevesebb energiát használ fel +7°C fokos külső hőmérséklet esetén, és még -15°C fok esetén is eléri a készülék COP értéke a 2,54-et. „A Panasonic levegő-víz hőszivattyúi a ma legkorszerűbbnek számító technológiát alkalmazzák, üzemeltetésük nem jár levegőszennyezéssel, miközben tulajdonosaiknak akár kimagasló energia megtakarítást is biztosíthatnak a teljes fűtési szezonra vetítve.” – emelte ki Falvi József. Az Energiaklub legfrissebb felmérése szerint Magyarországon a lakás- és háztulajdonosok százezrei nem engedhetik meg maguknak, hogy megfelelő hőmérsékletre fűtsék fel az otthonaikat, pedig a háztartások közel egytizede éves összjövedelme több mint egyharmadát költi az energiaszámlák kifizetésére. Február elején Bács-Kiskun és Csongrád megyében -20oC fokot is mértek hajnalban, a kora délutáni hőmérséklet pedig -4 oC és -14 oC fok között alakult az országban.

Szakértők előzetesen arra figyelmeztették a háztulajdonosokat, hogy célszerű erre az időszakra hősugárzót, vagy olajradiátort is üzembe állítaniuk, ugyanis a gázkazánok a nem megfelelő hőtechnikai paraméterekkel rendelkező ingatlanokban még csúcsra járatva sem képesek elfogadható meleget biztosítani ilyen szélsőséges időjárási körülmények között. A rossz állapotban lévő ingatlanok nagy száma az egyik oka annak, hogy hiába fogyasztottunk elképesztő mennyiségű gázt – országosan 75 millió köbmétert csak február 6-án – és költöttünk el 10 milliárd forintot fűtésre, sokan még így sem tudták az otthonukat megfelelően felfűteni. A rendkívüli hideget csak azok voltak képesek átvészelni viszonylag alacsony költséggel, akik megfelelő hőtechnikai paraméterekkel rendelkező épületekben laknak és olyan korszerű fűtési rendszereket használnak, ahol az előremenő fűtővíz hőmérséklet nem több 35 oC foknál és ezt a vizet valamilyen korszerű fűtő berendezéssel például hőszivattyúval állítják elő. Sajnos sokan álltak át, vagy vissza a vegyes tüzelésű kazánok használatára is, ám ezek üzemeltetése jóval kényelmetlenebb, mint például a gázkazánoké vagy a hőszivattyúké, ráadásul a vegyes tüzelésű fűtési rendszerek nagymértékben megnövelik a CO2 kibocsátást, szennyezik a levegőt ezzel rontják az élet minőségünket és rombolják a környezetünket is.

Ajánlott tartalom

Ez lenne az első megterülő napelemes energiatároló rendszer?

A LUNA S1-et háztartási napelemes rendszerek számára dolgozták ki.