Jelentős környezetszennyezés történt pénteken a Hortobágyi Nemzeti Parkban, Nagyiván külterületén - közölte Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) környezetügyért felelős államtitkára hétfőn az MTI-vel.

Jelentős környezetszennyezés a Hortobágyi Nemzeti Parkban

Jelentős környezetszennyezés történt pénteken a Hortobágyi Nemzeti Parkban, Nagyiván külterületén – közölte Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) környezetügyért felelős államtitkára hétfőn az MTI-vel.

Elmondta, hogy a Nagyiváni Mezőgazdasági Kft. – a helyi polgármester cége – szippantott szennyvizet eresztett le két helyszínen, természetvédelmi és Natura 2000-es területen károsítva egy nádast.

Ez megengedhetetlen – szögezte le az Illés Zoltán, hozzátéve, hogy a környezetvédelmi hatóság a kiszabható legsúlyosabb szankcióval sújtotta az elkövető céget, megkezdett hektáronként 200 ezer forintra, összesen 800 ezer forintra bírságolta a vállalkozást. Az esetre lakossági bejelentés nyomán derült fény.

A környezetügyért felelős államtitkár felhívta a figyelmet, hogy a környezetrombolást elkövető cégnek, amely három köbméternyi fekáliával szennyezett be – négy hektárt érintően – fokozottan védett területet, az okozott kárt április 14-ig el kell hárítania. Amennyiben ezt nem teszi meg, úgy újabb bírságra számíthat – jelezte Illés Zoltán.

A környezetvédelmi hatóság az ügyben megtette a rendőrségi feljelentést, és értesítette a vízügyi hatóságot is az esetről.

Az államtitkár beszélt arról is, hogy az érintett cégnek a szennyvizet – amely egy húsfeldolgozó üzemből származott – egy tiszafüredi szennyvíztisztítóban kellet volna elhelyeznie és ártalmatlanítania. Megjegyezte, hogy a cégnek már volt dolga a környezetvédelmi hatósággal, adatközlési mulasztást követett el.

A kár mértékét pontosan most mérik fel a szakemberek, titkár, de Illés Zoltán jelezte, hogy az legalább 10 millió forintos nagyságrendű. Közölte azt is, hogy a környezetszennyezést az érintett vállalkozás vezetőjének utasítására követték el. Mindez akár a cég vízjogi engedélyének visszavonását is jelentheti, ami a vállalkozás működésének megszűnéséhez vezethet – mondta az államtitkár.

Ajánlott tartalom

Barangolást szerveznek Ipolytarnócon a föld napja tiszteletére

Miocén parki barangolást szerveznek április 20-án, szombaton az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Területen, a résztvevők bejárhatják a geológiai tanösvényt, és megemlékeznek a Globális Geoparkok Hálózatának 20 éves évfordulójáról is - közölte az MTI-vel a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság csütörtökön.