Jelentős napenergia-kiesést okozhat a napfogyatkozás

Október 14-én gyűrűs napfogyatkozás lesz látható Amerikában.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

A Solcast vállalat friss jelentése alapján az Észak- és Dél-Amerikában október 14-én zajló gyűrűs napfogyatkozás miatt egyes régiókban jelentősen csökkenhet a napelemes-termelés – írja a PV Magazine. A jelenség Oregontól Texasig, majd Mexikón és Közép-Amerikán át Brazíliáig lesz látható. Az adatok alapján egyes államokban a napi napenergia-termelés akár 17-20 százalékát is elveszíthetik. A gyűrűs napfogyatkozás alatt a hold nem elég nagy ahhoz, hogy teljesen eltakarja a napot, az esemény „szemében” a normál derült égbolt szintjének 9,5 százalékára csökken a sugárzás. A napfogyatkozás teljes időtartama egyes helyeken 3 óra lesz, bár a csúcs csak másodpercekig tart. Azt egyelőre nem tudni, hogy pontosan mennyire lesz felhős az idő. A napfogyatkozás helyi idő szerint 9:20-kor kezdődik majd Oregonban, és 11:50-kor éri el Texast. Az esemény itt a nap közepén következik be, amikor a napenergia-termelés a maximumon van, éppen ezért itt lehet a legnagyobb a veszteség.

Az amerikai Energia Információs Hivatal adatai szerint a leginkább érintett államokban 2023 augusztusában 40,756 gigawatt működőképes nagyméretű napenergia-eszköz volt. Ebből 13,046 gigawatt Texasban található, és ez jelentős részét teszi ki az Egyesült Államok 80,368 gigawatt teljes névleges nagyméretű napelemes kapacitásának.

A legnagyobb nettó hatások Texas mellett a Mexikói-öböl, Közép-Amerika és Kolumbia felett jelentkeznek. Míg Texasban akár 17 százalékos veszteséget is elszenvedhet, addig Közép-Amerikában a legnagyobb veszteség a 20 százalékot is elérheti. Dél-Amerikában a napfogyatkozás a délutáni és esti órákban fog végbemenni. Az esemény sorra a Yucatán-félszigeten és Közép-Amerikában, majd Kolumbiában lesz megfigyelhető, és végül helyi idő szerint 16:20-kor Brazília nyugati részén ér véget. Mivel a napfogyatkozás a nap közepén vagy annak közelében halad át, amikor a besugárzás a legnagyobb, a veszteségek Texas és Kolumbia között lesznek a legnagyobbak, a napi arányos veszteségek pedig Oregonban a nap elején, Brazíliában a nap végén lesznek alacsonyabbak.

 

Kép: Solcast

Ajánlott tartalom

Már több mint 5000 nyertese van a Napenergia Plusz programnak

Már több mint 5000 nyertes van a Napenergia Plusz programban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) hétfőn.