A kereskedelmi hajózás fele annyi finomszemcsés port termel, mint a világ összes autója együttvéve. A hajómotorokból csaknem egymillió tonna részecske jut a levegőbe évente - állapították meg a NOAA amerikai éghajlati adatközpont honlapján közzétett tanulmány szerzői.

Jelentős porszennyezést okoz a hajózás

A kereskedelmi hajózás fele annyi finomszemcsés port termel, mint a világ összes autója együttvéve. A hajómotorokból csaknem egymillió tonna részecske jut a levegőbe évente – állapították meg a NOAA amerikai éghajlati adatközpont honlapján közzétett tanulmány szerzői.

Mivel a hajózás több mint hetven százaléka a partoktól számított négyszáz kilométeren belül bonyolódik, a finomszemcsés por komoly egészségügyi veszélyt jelent a partok lakosaira nézve – mutatott rá Daniel Lack, a tanulmány egyik szerzője, aki kollégáival együtt kétszáz kereskedelmi hajó kibocsátását vizsgálta meg, többek közt konténerhajókét, tartályhajókét és óceánjárókét.

A tanulmány társszerzője, James Corbett, a Delaware-i Egyetem kutatója egy korábbi kutatásában a hajók által kibocsátott finomszemcsés port tette felelőssé évi hatvanezer halálesetért.  A finomszemcsés por könnyen bejuthat a tüdőbe, és ott gyulladásokat, asztmát és akár rákot is okozhat. A hajók ezen felül az ember által kibocsátott szén-dioxid mintegy három százalékáért is felelősek, és üzemanyagtól függően több-kevesebb szulfátot is termelnek.

Ajánlott tartalom

Riasztó képet mutat a magyar serdülők egészségmagatartása

Kedvezőtlen étkezési és fizikai aktivitási szokások, romló szerhasználati és egészségiállapot-mutatók, de javuló tendenciák is megfigyelhetők a magyar iskolások körében – állapítják meg az ELTE PPK kutatói legutóbbi felmérésük alapján. A vizsgálat a WHO-val és hazai partnerként a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézettel együttműködésben zajlott, az „Iskoláskorú gyermekek egészségmagatartása” nemzetközi kutatás részeként.