Drasztikus visszaesés várható a németországi lakásépítésben a müncheni ifo gazdaságkutató intézet pénteken közzétett számításai szerint.

Jelentős visszaesés várható a németországi lakásépítésben

Drasztikus visszaesés várható a németországi lakásépítésben a müncheni ifo gazdaságkutató intézet pénteken közzétett számításai szerint.

Az ifo intézet (ifo Institut – Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München e.V.) számításai szerint Németországban idén nagyjából 245 ezer lakás készül el új lakóépületekben, jövőre további 210 ezer, 2025-ben azonban már csak 175 ezer. Az ifo szerint összesen 200 ezer lakás építését fejezhetik be 2025-ben, jelentősen elmaradva a német kormány 400 ezres célszámától. A visszaesés legfontosabb oka a finanszírozási költségek és a kivitelezési árak jelentős növekedése. Ugyanakkor a német kormány drasztikusan csökkentette az újlakás-építés támogatását, és az idei év elején ismét szigorította az új építkezésekre vonatkozó előírásokat – nyilatkozta Ludwig Dorffmeister, az ifo építőipari szakértője.

Az ingatlanfejlesztők túlnyomó többsége hónapok óta nem kezd új projektekbe, jelenlegi meglévő megrendeléseik olyan projektekre vonatkoznak, amelyek már túl előrehaladottak ahhoz, hogy leállítsák – tette hozzá Ludwig Dorffmeister. Továbbra is folynak építési beruházások a magasabb árú szegmensben, ahol a megrendelők számára a megnövekedett költségek nem játszanak jelentős szerepet. A folyamatban lévő projektek befejezése eltart egy ideig, tekintettel azonban az újlakás-építési projektek iránti jóval gyengébb keresletre és a továbbra is gyakori rendeléstörlésekre, a rendelésállomány az év folyamán valószínűleg jelentősen csökkenni fog. Májusban a lakásépítéssel foglalkozó vállalatok körében a projektlemondások által érintettek aránya 17,8 százalékra emelkedett az áprilisi 14,7 százalékról, az év ötödik hónapjában a vállalatok 33,9 százaléka számolt be rendeléshiányról az áprilisban regisztrált 31,7 százalék után.

Ajánlott tartalom

Számos akadályt kell leküzdeni ahhoz, hogy az EU 2050-re klímasemlegessé váljon

Számos akadályt kell leküzdeni ahhoz, hogy az Európai Unió 2050-re klímasemlegességet érjen el, a gépjárművek teljes kibocsátásmentessége irányában kitűzött cél dicséretes, de az uniónak biztosítania kell, hogy ez ne kerüljön túl sokba polgárainak, és ne menjen ipari szuverenitásának rovására - hívta fel a figyelmet hétfőn közzétett jelentésében az Európai Számvevőszék.