Magyarországon is dinamikusan nő a Nap energiáját hasznosító kollektoros rendszerek száma, azonban biztosak vagyunk-e abban, hogy kizárólag megfelelő minőségű termékek kaphatóak hazánkban?

Jó, ha tudjuk: A síkkollektorok felépítése

Magyarországon is dinamikusan nő a Nap energiáját hasznosító kollektoros rendszerek száma, azonban biztosak vagyunk-e abban, hogy kizárólag megfelelő minőségű termékek kaphatóak hazánkban?

Épületeinken két típusú rendszerrel találkozhatunk:

Vákuumcsöves kollektorokkal és síkkollektorokkal.
Nyugat-európában – az „érett szolárpiacokon” – egyértelműen a síkkollektorok az elterjedtebbek.
Minden síkkollektor lelke az abszorber, egy vékony lemez, mely elnyeli a napsugarakat és azokat hővé alakítja. Ezeknek a lemezeknek az anyaga általában réz vagy alumínium. Az alumínium olcsóbb, de a réznek másfélszer olyan jó a hővezetése, kollektoroknál pedig ez fontos szempont. Fontos kérdés, hogyan kapcsolódik egymáshoz az abszorber és a hőt szállító csőhálózat. Létezik olyan egyszerű és olcsó eljárás, amikor például préseléssel vagy forrasztással kapcsolják össze őket; sokkal jobb megoldás azonban, ha ultrahangos hegesztést alkalmaznak.

A gyártók hamar rájöttek arra is, hogy fekete króm használatával növelhető a kollektorok hatásfoka. Sajnos sok kollektorgyártó megmaradt ennél a technikánál, holott a technológia azóta fejlődött, és megjelentek a szelektív abszorberek. Ezek lényege, hogy egy olyan vegyület kerül az abszorber felületére, amely a napsugárzás 95%-át elnyeli és a visszaverődés minimális. Fontos szempont, hogy a csapadéktól védő üveg magas fényáteresztő-képességű legyen akár több évtized elteltével is, ezért a legjobb, ha vasban szegény üveget alkalmazunk. Az üveg visszatükröződését csökkenthetjük, ha felső felülete sík, alsó felülete prizmásított.

Az ilyen üveg a ferdén érkező napsugarakat megtöri, az abszorberre merőlegesre fordítja.
Nem utolsó szempont még a gyártó vagy forgalmazó által nyújtott szolgáltatások minősége sem. A Bramac Naptető síkkollektorok mindenben megfelelnek a legmagasabb minőségi követelményeknek.
A Bramac Kft. emellett vállalja azt is, hogy termékeit díjmentesen szállítja házhoz, és ez alatt nem csupán a kollektor értendő, hanem a legmodernebb tároló- és vezérléstechnika is, hiszen a Bramac Solar komplett rendszer, mely a teljes napenergia-hasznosítási megoldást egy kézből kínálja.

Bramac Solar Divízió
Tel.: (88) 590-883
www.bramac-solar.hu
bramac-solar@bramac-solar.hu

Ajánlott tartalom

Kormány bejelentése: új napelemes pályázat indul

Az energiaügyi miniszter bejelentette a Napenergia Plusz program folytatását, pályázatot hirdetnek azoknak, akik kiestek a tízéves szaldós időszakból, és lehetőséget biztosítanak számukra energiatároló beszerzésére.

3 hozzászólás

  1. A síkkollektorok téli hozama sokkal gyengébb, érzékenyebbek a tájolásra, beépítésük költségesebb, és ez még akkor is így van, ha az “érett szolárpiacon” elterjedtebbek.
    Nem minden síkkollektor egyformán jó, és ugyanez igaz a vákuumcsövesekre is.

  2. E-mellett hozzátenném, hogy a sík alakú kollektorok jóval sérülékenyebbek és a jóval hosszabb idő alatt térül meg a befektetési költségünk.

  3. Csak javasolni tudom!