Jó hír annak, aki családos és napelemet telepítene

Az év eleje óta futó Ottthonfelújítási program lehetőséget biztosít továbbra is a családok számára, hogy kedvezően telepítsenek napelemes rendszereket.

Napelemes rendszer most, akár 50% állami támogatással!
Kalkuláljon itt ingyenesen (x)

Már egy alkalommal történt kiegészítés a 518/2020. (XI. 25.) Kormányrendelet – a gyermeket nevelő családok Otthonfelújítási támogatásáról szóló program kapcsán, melyet a napokban egy újabb követett.  A módosítás a napelemet vásárlóknak kedvez ismét, ugyanis egy rendkívül fontos kiegészítés történt.

MÓDOSULT A KORMÁNYRENDELET – ÚJ LEHETŐSÉG A NAPELEMEK TELEPÍTÉSÉBEN

Korábbi cikkünkben is beszámoltunk már arról, hogy a napelemes piacon nagy felháborodást keltett, hogy egyedüli felújítási (fejlesztési) tételként a napelemre határoztak csak meg költségkorlátot. A napelemeket értékesítő vállalatok hangot is adtak ennek, és a Magyar Napelem és Napkollektor Szövetség (MNNSZ) támogatásával hivatalos levelet is intéztek az illetékes minisztérium felé. A rendeletben meghatározott bruttó 450 000 Ft/kWp értékhatár megemelése azért is lett volna indokolt, mert kis rendszerméretnél – ami többnyire a lakossági igény fő irányvonala is – csak alacsonyabb műszaki feltételekkel, rövidebb garanciaidővel valósítható meg a napelemes rendszerek kivitelezése.

A megkereséssel sajnálatos módon a minisztérium nem értett egyet, viszont most lehetőséget teremtett egy olyan megoldásra, ami kedvezhet a lakossági igényeknek úgy, hogy a műszaki tartalom is magas színvonalat képvisel. A Kormányrendelet 5. Támogatható építési tevékenységek 7. §-a kiegészült azzal, hogy a „Napelemes rendszer telepítését vagy cseréjét igazoló számla esetén – a tetősíkba integrált, napenergia-hasznosítást biztosító tetőhéjazat kivételével – az abban feltüntetett anyagköltség és kapcsolódó vállalkozói díj összesítve nem haladhatja meg a bruttó 450 000 Ft/kWp összeget.” Vagyis a tetőbe integrált napelemes rendszerek esetében nem szükséges figyelembe venni a hagyományos napelemes rendszer telepítésére vonatkozó értékhatárt. Ezzel pedig biztosítható már a lakosság számára a kisebb rendszereknél is, hogy a műszaki tartalom a legkiválóbb legyen.

TETŐBE INTEGRÁLT NAPELEMES RENDSZEREK

Sokan talán még nem ismerik a tetőbe integrált napelemeket, pedig ezeknek a fent leírt támogathatóságon túl is számos előnyük van. Ezek a napelemes rendszerek nem a cserepek fölé épített tartószerkezeten kapnak helyet, hanem közvetlenül a tetőszerkezeten, így gyakorlatilag egy síkba helyezkednek el a paneleket körül ölelő cserepezéssel. A tetőbe integrált rendszer kompakt kialakítást tesz lehetővé, mivel a modulkeret egyszerre rögzítőként is szolgál. A felszereléskor a panelkeretnél fogva a napelemeket egyszerűen csak rá kell akasztani a tetőlécekre, majd a modulokat nút-féderes csatlakozással egymásba lehet tolni, és végül csavarkötéssel rögzíteni. Így nincs is szükség további rögzítő keretre. Mindez némiképp esztétikusabb megjelenést is kölcsönöz az ingatlannak, másrészt pedig felszámolja annak kockázatát, hogy a viharos szél a napelemek alá kapjon.

Mivel a tetőbe integrált napelemek alá nem kell cserepet helyezni, viszont a modulok biztosítják a megfelelő tetőfedést és a beázás elkerülését, így gyakorlatilag két legyet ütünk egy csapásra! A Kormányrendelet kiegészítése alapján feltételezhetjük, hogy a tetősíkba integrált, napenergia-hasznosítást biztosító tetőhéjazat kilowattonkénti egységköltsége magasabb, mint a hagyományos rendszerekre megszabott érték, viszont számos extra költséggel nem kell számolni. Gondoljunk csak bele: a napelemek viszonylag nagy felületük révén jelentős mennyiségű cserép felhelyezését teszik szükségtelenné, továbbá a panelek rögzítéséhez nincs szükség különleges tartószerkezetre sem. Ezzel a kialakítással pedig nemcsak a szükséges anyagráfordítás csökken, hanem a telepítési idő is!

Ajánlott tartalom

Az ökoház többet jelent egy hőszivattyúnál és megújuló energiaforrásoknál

Az ökoház többet jelent egy modern berendezésekkel, például hőszivattyúval, szolárpanelekkel és energiavisszanyeréssel ellátott épületnél. Átgondolt projektet jelent, megfelelően kiválasztott építőanyagokkal és energiatakarékos megoldásokkal, amelyek hozzájárulnak a hőveszteség csökkentéséhez. Nézzük meg alaposabban, hogy miként befolyásolják mindezek a ház ökológiai jellemzőit