Jó hír annak, aki ingyen telepítene napelemeket a tetőre

5 nap és indul az ország eddigi nagyobb napelemes pályázata. Részletek.

December 6-ától kezdődően, regionális bontásban, négy ütemben fog megvalósulni egy új program, amellyel az alacsony jövedelmű háztartások napelemes beruházásait és fűtéskorszerűsítését fogják támogatni. A 100 százalékban vissza nem térítendő támogatás olyan háztartások számára lesz elérhető, ahol a tulajdonosok 2020. évi összevont jövedelem 0 és 4,85 millió forint közé esik. A pályázati kiírás alapján egy cikksorozatban mutatjuk be a program legfontosabb elemeit. Mostani cikkünkben azt ismertetjük, hogy pontosan mire lehet igényelni a támogatást. A csomag két fő műszaki tartalomra érhető el: tetőre telepített, saját fogyasztás kiváltását célzó napelemes beruházásra; illetve tetőn létesített napelemre, fűtési rendszer hőszivattyúval történő elektrifikálására, villamosenergia-tároló beépítésére és nyílászáró cseréjére. A benyújtáskor az elérhető kombinációk közül egyetlen jelölhető meg, és minden opció egyedi feltételekkel bír.

Saját fogyasztást kiváltó napelem

Fontos, hogy a programban csak tetőre telepített napelemeket támogatnak, talajon elhelyezett rendszerekkel tehát nem lehet pályázni – igaz, a napelem akár melléképületen is lehet. A kiépítésnek az inverter beszerzése, a tartószerkezet kialakítása, valamint a rendszer beüzemelése is a része. A támogatás csakis olyan rendszerek után jár, ahol a panelek összesített névleges beépített teljesítménye nem haladja meg az előző éves fogyasztás kWh-ban kifejezett összegének 1100-zal elosztott értékét, legfeljebb az 5 kWp-et. Amennyiben a fogyasztás valamilyen okból, például költözés miatt nem állapítható meg, úgy az előírásoknak megfelelő energetikai tanúsítványokkal szükséges alátámasztani a fogyasztás mértékét. A nyilvánosság biztosítása – amely a kivitelező feladata – kötelező, de önmagában nem támogatható tevékenység. Választható, de magában nem támogatható tevékenységnek számít a napelemes rendszerhez szükséges alapkövetelmények megvalósítása, például három fázisú mérőhely kialakítása; a napelemes rendszer kialakításához szükséges tervezési- és engedélyeztetési tevékenység; valamint az energetikai tervezés. A telepítéshez elengedhetetlen engedélyezési eljárást a Támogatói Okirat hatályba lépésétől számított 6 hónapon belül meg kell indítani a szolgáltatónál. Fázisbővítés esetén viszont már 12 hónap áll rendelkezésre.

Fűtési rendszert ellátó napelem

Amennyiben a napelemmel a tervezett fűtési rendszer energiáját akarjuk biztosítani, a panelek összesített névleges beépített teljesítménye nem haladhatja meg az 5 kWp-et. A rendszerhez akkumulátoros tárolóegységet is szükséges felszerelni, melynek kapacitása nem lehet több 14 kWh-nál. A meglévő fűtési rendszert új, energiahatékony, legfeljebb 12 kW teljesítményű levegő-levegő vagy levegő-víz hőszivattyú beépítésével kell korszerűsíteni, infra- és fűtőpanelek kizárólag kiegészítő fűtésként támogathatóak. Fontos: ezen kategóriában kötelezően megvalósítandó beruházás a fűtött és fűtetlen terek közötti nyílászárók cseréje. A saját fogyasztást kiváltó napelemhez képest plusz kötelező, de önállóan nem támogatható tevékenység az energetikai tanúsítványok és számítások elkészítése. Önállóan nem támogatható, viszont opcionális tevékenység a napelemes rendszer létesítéséhez szükséges jogszabályi és műszaki alapkövetelmények teljesítése; a rendszer kialakításához elengedhetetlen tervezés és engedélyeztetés; az energetikai tervezés; a kizárólag a hőszivattyú ellátását szolgáló elektromos vezeték kiépítése; illetve a használati meleg víz előállítására alkalmas indirekt tároló beszerelése.

A programban kizárólag olyan levegő-levegő hőszivattyúk számolhatók el, amelyek szezonális COP (SCOP) értéke 2 Celsius-fokos külső és 20 Celsius-fokos belső hőmérséklet esetén 6 kW névleges fűtőteljesítményig legalább 4,1, ezen teljesítmény felett pedig minimum 3,8. Levegő-víz hőszivattyúknál csakis olyan rendszereket támogatnak, ahol COP értéke 7 Celsius-fokos külső hőmérséklet és 30-35 Celsius-fokos fűtési vízhőfok mellett eléri a 4,8-at.

Ajánlott tartalom

Mutatjuk a gazdaságos napelemes rendszert, 500 ezerért árulják!

A Zendure 500 ezer forintért árulja a napelemes rendszerét, amely az erkélyre telepíthető.