Jó hír annak, aki még idén ingyenes napelemekre pályázna

A száz százalékban vissza nem térítendő támogatás nagyrészt az alacsony jövedelmű embereket szeretné segíteni.

A költségek elszámolásakor fontos lesz, hogy a beruházást előre regisztrált vállalkozóval végeztessük el. Az elszámolásra vonatkozó részletes tájékoztatás a www.palyazat.gov.hu oldalon érhető el (Elszámolhatósági útmutató). Az induló programban az anyagköltségre és a munkadíjra, a tervezett beruházáshoz kapcsolódó tervezésre és engedélyezésre, valamint az elkészítésre kerülő energetikai tanúsítványokra is vonatkozik majd a támogatás. A pályázati kiírás az elszámolható maximális fajlagos költségeket is részletezi áfával növelt bruttó összegekként. Eszerint 1 kWp napelem rendszer kivitelezési költségénél például anyag- és munkadíjjal legfeljebb 520 700 forint; míg 5 kW teljesítményű akkumulátoros tároló anyag-, felszerelési és beüzemelési díjjal együtt maximum 3 521 405 forint lesz elszámolható. Energiatanúsítvány megszerzésére 25 400 forint érhető el. Fontos, hogy a tervezés, az engedélyezés, a kötelező nyilvánosság biztosítása, illetve az energetikai tanúsítványok elkészítésének elszámolható költsége nem haladhatja meg az elszámolható kivitelezési költség 5 százalékát. Napelemes rendszer tervezése és kivitelezése, fűtési rendszerek telepítése, kialakítása, energetikai tanúsítvány készítése, akkumulátoros tárolóegység telepítése és üzembe helyezése, valamint nyílászárók cseréje csak előzetesen regisztrált kivitelezők által kiállított számlákkal számolhatók el. A tervezést kizárólag a www.napelem.palyazat.gov.hu honlapon elérhető lista kivitelezői vagy azok alvállalkozói végezhetik.

Saját beszerzésű anyagköltség, valamint saját kivitelezésű beruházás nem számolható el. Az engedélyezésnél szintén szükséges a szerződés megkötése, illetve benyújtása. A napelemes rendszerhez elengedhetetlen jogi alapkövetelmények munkálatainál, például a mérőóra-cserénél, ha azokat nem regisztrált kivitelező végzi, nem kell vállalkozói szerződést kötni, ezen munkafázisok esetén nem kötelező regisztrált kivitelezők alkalmazása. Végezetül érdemes azt is kiemelni, hogy a projektben számlákkal igazolt költségek a kettős finanszírozás elkerülése érdekében egyéb támogatások keretében, például az otthonfelújítási programban nem számolhatóak el.

Ajánlott tartalom

Magyarország jó úton halad a napenergiával történő, független áramtermelés felé

Magyarországon a bruttó villamosenergia-felhasználásban az import részaránya évek óta csökken, a függetlenedésben egyre nagyobb szerep jut a napenergiának - közölte az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány pénteken közzétett elemzésében.