Jó hír annak, aki még idén szereltetne napelemeket a tetőre

A hibrid rendszerrel a tárolás és a függetlenség is biztosított, áramszünetkor is működőképes, és árban nem magasabb a hagyományos rendszereknél.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

A napelemes technológia folyamatosan fejlődik, ezzel együtt jelennek meg sorra az olyan megoldások, amelyek még inkább kielégítik a beruházó igényeit. Az egyik legújabb innovatív megoldás a hibrid rendszer. A technológia lényege, hogy olyankor is hozzáférhet a napelem-tulajdonos a megtermelt energiához, amikor a rendszer nem generál áramot – ilyen periódus például a napnyugta utáni időszak. Ez komoly előny, hiszen a háztartásnak így nem kell energiát vételeznie a hálózatból. A rendszer szerves része az akkumulátor, amely a tárolásért felelős. Hagyományos napelemeknél egy mérőóra követi a hálózatba betáplált és onnan felvett áram mennyiségét. Ezen mérés az alapja a szaldós rendszernek, ahol a fogyasztást évente kell elszámolni a szolgáltatóval. A kormány tavaly év végi döntése és egy EU-s előírás alapján ez az elszámolás új napelemek esetében 2023. december 31-ig maradhat, ezt követően egy kedvezőtlenebb rendszer lesz elérhető.

A hibrid napelemes rendszerrel a többletet magunk raktározhatjuk el, ami spórolást jelent a feltápláláshoz képest. Az energiatárolással vagy a hibrid megoldással emellett a hálózattól való függést is mérsékelhetjük. Az akkumulátoros rendszerek továbbfejlesztett verzióját nevezik hibridnek, ez már akár szigetüzemű működésre is képes. A technológia többek között áramszünet esetén lehet hasznos, hiszen a háztartás energiaellátása a hibrid megközelítés miatt ilyenkor is folyamatos marad. A megoldás további előnye, hogy segítségével áthidalhatóak a háztartás energiaigénye, illetve a napelemek körülményektől – például időjárástól – függő termelési intenzitása közti különbségek.

A hibrid üzemű rendszerekben egy beépített szünetmentes akkumulátorba gyűjtik az áramot. A megoldás főként ott javasolt, ahol a folyamatos energiaellátás nélkülözhetetlen – ilyen eset áll fenn többek között fűtéskeringetőknél. Érdemes hozzátenni, hogy a szünetmentes ellátás itt sem teljes, az átkapcsolás nagyjából 60 másodperc alatt történik meg. Végezetül a hibrid inverter kifejezést is fontos tisztába tenni: ezen eszközöknél a hibrid megnevezés többnyire csak annyit jelent, hogy képesek együttműködni az energiatárolóval. Ezek a berendezések áramszünet esetén lekapcsolnak. Az engedélyeztetés hibrid üzemű rendszer és hibrid inverter esetében sem bonyolult. Egy hagyományos rendszerhez képest a hibrid rendszer ára nem magasabb jelentősen.

Ajánlott tartalom

Megkezdte működését az Egyesült Államok tengeri szélerőműparkja

Megkezdte működését csütörtökön az Egyesült Államok kereskedelmi célú áramtermelésre használt első partközeli szélerőműparkja az atlanti-óceáni partvidéken.