Jó hír annak, aki most telepítene napelemes rendszert – gyorsulhat a megvalósítás

Egészen október 31-ig van ideje bejelentenie igényét, ha a hálózatba táplálna vissza. Később már csak saját használatra tudja felhasználni a megtermelt energiát.

0 forintos rezsiszámla, napelemes rendszerrel. Kalkuláljon itt ingyenesen (x)

Egyszerűbb lesz a lakossági napelemek beszerelésének engedélyeztetése, a családi kiserőmű-kérelmek elbírálása három munkanap alatt meg is történhet. Az igénybejelentésre még lehetőségük van október végéig – mondta Steiner Attila, a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) energetikáért felelős államtitkára az index.hu-nak adott interjúban. A frissen kihirdetett rendeletről elmondta: az október végi dátum után a betáplálás lehetőségét felfüggesztik, így az igénybejelentők saját használatra fordíthatják a megtermelt energiát. Annyira megnőtt a napenergia iránti az igény, hogy meg kell valósítani előbb a hálózatfejlesztést. Stabilizálni kell a hálózatot, hogy mindenkinek megfelelő minőségben rendelkezésre álljon – tette hozzá. Ugyanakkor ezzel a rendelettel együtt egyszerűbb lett a napelemes rendszerek telepítése. Fontosnak nevezte, hogy a napenergia-betáplálás ideiglenes felfüggesztése nem érinti azokat, akik már betáplálják a megtermelt energiájukat, valamint azokat sem, akik 2022. október 31-ig benyújtják az igényüket.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a megtermelt energia helyben történő hasznosítását a napelemes rendszer mellé telepített akkumulátor biztosíthatja, hogy rendelkezésre álljon akkor is, ha éppen nem termel a rendszer. Hangsúlyozta: a kormány gyors és határozott lépéseinek köszönhetően az ország energiaellátása rövid és hosszú távon egyaránt biztosítottá vált. A jelenlegi energiaválságban nem a szankciós politika a megoldás, hiszen ezáltal kevesebb energiahordozóval gazdálkodhat majd Európa, hanem a mennyiség bővítésére kell fókuszálni – fejtette ki.

Az ország ellátásbiztonsága és az energiaszuverenitása megőrzésének kulcsát egyértelműen az elektrifikációban látja Steiner Attila. Úgy vélte, kifejezetten jó helyzetben van az ország, hiszen rendelkezésre áll a paksi atomerőmű, és a megújuló energiaforrások is korábban soha nem látott mértékben bővülnek. Törekedni kell szerinte arra, hogy a fogyasztási szokások is az elektromos áram irányába mozduljanak el, erre ösztönözni szükséges a lakosságot és a közlekedési vállalatokat is. Elmondta, hogy nagy hangsúlyt helyeznek a gázhoz való hozzáférés diverzifikálására akár hazai kitermeléssel vagy a biogázzal, emellett kiemelten kezelik a különböző energiahatékonysági megoldásokat.

Ajánlott tartalom

Egyszerűen telepíthető napelemes rendszerek kezdtek el terjedni a szomszédban

Bécsben az elmúlt évben 4250 balkon napelemet telepítettek.