Jó hír annak, aki napelemekkel nullázná a villanyszámlát

A december elején induló 100 százalékban vissza nem térítendő pályázat részletei már ismertek.

December 6-án nyílik meg az a napelemes és fűtéskorszerűsítési pályázat, amelyben beruházástól függően legfeljebb bruttó 2,9, illetve 11,3 millió forint lesz elérhető az alacsony jövedelmű háztartások számára. A támogatás 100 százalékban vissza nem térítendő, a szakemberek arra számítanak, hogy több tízezer otthon esetében élnek majd a csomag kínálta lehetőségekkel. A támogatás részleteivel több cikkben is foglalkoztunk az elmúlt időszakban, a legfontosabb tudnivalókat itt gyűjtöttük össze. Nem ez az egyetlen csomag az utóbbi időkben, amely a napelemes projekteket segíti. A nagyjából egy éve elstartolt otthonfelújítási program keretében szintén van lehetőség ilyen típusú beruházásokra, a HVG pedig most cikkben hasonlítja össze a két konstrukciót. A hamarosan induló pályázat sokkal kedvezőbb a napelemek telepítésének, hiszen kifejezetten ezzel a céllal hozták létre – az otthonfelújítási programban sokkal tágabb a támogatott tevékenységek csoportja.

Az új csomagban csak napelemes beruházásra maximum 2,9 millió forint érhető el, az összeget az igénylő akár egyenesen a szerződött kivitelező számlájára is kérheti, ily módon nem is szükséges közvetlenül fizetnie. Az otthonfelújítási programban ezzel szemben utólag lehet igényelni a támogatást, méghozzá maximum 3 millió forintnyi összeget, a munkadíj és az anyagköltség után 50-50 százalékban. Az új pályázatnak ugyanakkor jóval szigorúbb a feltételrendszere. A csomaggal csak olyan háztartások élhetnek, ahol az ingatlantulajdonosok 2020. évi átlagos jövedelme nem haladja meg a 4,85 millió forintot. Az eltartottakkal, így a gyerekekkel ráadásul nem lehet számolni az átlagkereset megállapításakor. Ezen felül a programban csak olyan tevékenységek számolhatók el, amelyek szükségesek az energiahatékonyság növeléséhez vagy a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséhez.

Bár az eredeti kiírástervezet alapján a napelemes támogatást az otthonfelújítási programmal ellentétben nem kötötték volna családpolitikai tényezőkhöz, utóbb a felhívásba bekerült egy olyan rendszer, amelyben a gyermekek száma után jár pont – a gyermektelen háztartások egy, a legalább háromgyermekesek pedig négy pontot kapnak. Ugyanezen pontrendszer az érintett ingatlan földrajzi elhelyezkedése, az adott régió fejlettsége alapján is osztályoz – ily módon minimum egy, maximum három pont szerezhető. A pontrendszer révén utóbb sorrendet állítanak fel a sikeres pályázók között, ami befolyásolhatja az elérhető összeget. Összességben elmondható, hogy a napelemes pályázat sokkal célzottabb, mint az otthonfelújítási program. Ennek ellenére sokaknak jóval előnyösebb lehet a napelemes beruházások megvalósításához.

Ajánlott tartalom

Ismét lehet pályázni a napelemes támogatásra

Az elutasított pályázatok hátterében téves feltételezés állt, miszerint az adószámmal rendelkező magánszemélyek által megjelölt ingatlanokban gazdasági tevékenység zajlik. A bejelentés azután történt, hogy sorra utasították el az ilyen pályázatokat, ellentétben a kiírásban foglaltakkal.