Jó hír annak, aki napenergiával csökkentené a villanyszámláját

Mégsem lépett életbe a lakossági napelemes rendszerek által termelt villamos energia átvételét módosító, új elszámolási rendszer.

Házi Ádám napelemszakértő, a Wagner Solar Hungária Kft. kereskedelmi igazgatója arról beszélt, a meglévő szaldó elszámolást így egyelőre határozatlan ideig nem váltja fel a bruttó elszámolás, ezért aki eddig kivárásra játszott, érdemes minél előbb lépnie. A támogatásból megvalósított napelemes rendszerek esetében az eredeti tervek szerint július elsejétől megszűnt volna a korábban érvényben lévő szaldós elszámolás, de a kormány szerdán késő este egy rendeletben eltörölte a megkötést. A gyakorlatban mindez azt jelenti, hogy a bruttó elszámolás még nem lép életbe, de egyelőre nem tudni, pontosan meddig marad a régi rendszer.

A kereskedelmi igazgató elmondta, hogy a határidő lejártával tulajdonképpen megszűnt volna a nulla forintos villanyszámla lehetősége. Ez elviekben bruttó elszámolással is megoldható lett volna, ha el tudnánk nagyon nagy mennyiségű energiát tárolni és túlméreteznénk a napelemes rendszert, de ezzel extrém módon torzult volna a beruházás megtérülése és egyáltalán nem is lett volna rentábilis. A szakértő szerint a kormány utolsó pillanatos döntésének értelmében megmaradt a lehetőség arra, hogy elfelejtsük a villanyszámlákat, de ehhez most gyors elhatározásra van szükség. „Rengeteg ember kapcsolt várakozó üzemmódba a tervezett változás életbe lépését megelőzően, de a mostani fejlemények újabb fordulatot hoznak a piacon. A rendszert vélhetően nem sikerült időben kidolgozni, fél év nem volt elegendő erre. Érdemes megjegyezni, hogy eredetileg 2024-től lépett volna életbe a bruttó elszámolás, amit egy uniós kötelezettség miatt hoztak aztán előre, és toltak ki most egy későbbi időpontra” – fejtette ki Házi Ádám.

Az utolsó utáni lehetőség

Házi Ádám elmondta, hogy bármikor lehet újabb változás, hiszen a részletszabályok egyelőre nem jelentek meg, tehát azt sem tudni, végül mikor állunk át hazánkban a bruttó elszámolásra. Hozzátette, éppen emiatt érdemes az otthonfelújítási támogatást igénybe véve mielőbb beruházni egy napelemes rendszerbe, mert a várakozással könnyen kellemetlen meglepetés is érhet. Aki most szereltet be napelemet, annak célszerű lehet a már megkötött szerződést módosítania annak érdekében, hogy a kapott számlák elszámolhatók legyenek a felújítási támogatással. A szakértő megjegyezte, a piac felkészült, a korábban már bevett gyakorlatokat tudják továbbvinni majd. Mivel emberek tízezrei vártak erre az időpontra, és a rendelet valójában egy komoly könnyítés, annak várhatóan felhajtóereje is lesz, és a napelemes szegmens térhódítása minden korábbinál jobban felerősödhet.

„Ez azért is egy kiváló lehetőség, mert míg önerős beruházásnál, szaldós elszámolásban 10-11 év alatt térül meg a napelemes rendszer, a kormányzati támogatásokkal ez 5-6 évre csökken, de ha a későbbiekben bruttó elszámolás lesz, akkor legrosszabb esetben önerős beruházásnál 20-30 évre is kitolódhat németországi adatokon alapuló becsléseink szerint” – fogalmazott. Házi Ádám végezetül hozzátette, júliusban rengeteg elszámolási kérelem érkezett be a szolgáltatókhoz, de a határidő kitolásával nem kell kapkodnia senkinek, aki most akarta beadni az elszámoló számlákat a támogatásról. Így több idő is jut akár több beruházást összehozni egy kalap alatt.

Ajánlott tartalom

Ez lenne a legegyszerűbben telepíthető napelem?

Az olasz Fly Solartech új, 60 cellás TOPCon napelemet mutatott be, 17,87% teljesítmény-átalakítási hatékonysággal.