Jó hír annak, aki olcsón telepítene napelemet az erkélyre

Az erkélynapelemek terjednek szerte Európában, míg Magyarországon tiltottak; Németországban a szabályozás 800 wattos korlátra módosul 2024-től, egyszerűsítve a regisztrációt.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Sok országban, így a szomszédos Ausztriában egyre terjednek az úgynevezett erkélynapelemek: ezek a kisebb teljesítményű eszközök többek között háztartási gépek áramigényének kiszolgálására alkalmasak, komoly előnyük, hogy olcsók, illetve gyorsan és egyszerűen, szakértői segítség nélkül telepíthetőek. Magyarországon használatuk egyelőre tiltott. Németországban a jelenlegi szabályok mellett 600 wattos inverterig engedélyezettek az erkélynapelemek. Ezen fog változtatni egy, elfogadás esetén 2024. január 1-től érvénybe lépő előírás, amely 800 wattban szablya meg a felső korlátot – számol be a PV Magazine. Az új jogszabály egyéb jelentős változásokat is hoz, az érintett rendszereket például már nem kell regisztrálni a helyi hálózatüzemeltetőknél, a bejelentés a Szövetségi Hálózati Ügynökség által kezelt piaci törzsadat-nyilvántartáson keresztül történik majd. Ez leegyszerűsíti a regisztrációs folyamatot és csökkenti a bürokratikus korlátokat, ezenkívül a piaci törzsadat-regisztrációs folyamat is kényelmesebb lesz.

A fotovoltaikus rendszerekre szakosodott Beny a változásokat figyelve folyamatosan fejleszti termékeit. A cég a közelmúltban mutatta be új, BYM 800 wattos mikroinverterét, amelyet kifejezetten erkélynapelemek számára fejlesztettek ki. Az eszköz nagyobb áramtermelést is elvisel, ami fokozza a rugalmasságot, lehetővé téve két, 350-600 wattpeak teljesítményű fotovoltaikus modul támogatását. A mikroinverter emellett egyedülálló képességgel bír az ultranagy teljesítményű, kétoldalas, dupla üvegből készült fotovoltaikus modulok befogadására. A gyártó szerint a terméket a felhasználók saját igényeik szerint kombinálhatják modulokkal, ami személyre szabott megoldásokat tesz lehetővé.

A Beny kiemelte: a termék kiemelkedik a piacon, és a nagy méretű projektek, illetve a kisebb napelemes beruházások számára is tökéletes választás. Az új jogszabályok életbe lépésével valószínűleg jelentősen nőni fog az igény az ilyen típusú mikroinverterek iránt.

Ajánlott tartalom

Már több mint 5000 nyertese van a Napenergia Plusz programnak

Már több mint 5000 nyertes van a Napenergia Plusz programban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) hétfőn.