Jó hír annak, aki önerő nélkül telepítene napelemes rendszert

Tavasszal indulhat az újabb fordulója a 100 százalékban vissza nem térítendő napelemes pályázatnak.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Komoly változások jönnek a lakossági napelemes pályázatban – számol be a Portfolio. A programban 100 százalékos vissza nem térítendő támogatást nyújtanak az alacsony jövedelmű háztartásoknak a napelemes és fűtéskorszerűsítési beruházásokra. A pályázat hosszú késlekedés után 2021 végén indult el, azóta viszont nem mentes a problémáktól. A kiírást többször módosították, az eredetileg négyfordulósra tervezett rendszerből végül két szakaszt hagytak meg. Az első kör lezárása után az eredmények kihirdetése és a pénzek kifizetése is igen lassú lett, a nyertes pályázók túlnyomó többsége egy évvel az igénylés után sem kapta meg a támogatást. A Portfoliónál az utóbbi időkben több olvasó is jelezte, hogy komoly gondok adódtak a programmal, a beszámoló benyújtására szolgáló felület például nem is működik, ami a projektek ellehetetlenülésével fenyeget. A lap a problémák miatt, valamint azért kereste meg az Energiaügyi Minisztériumot, hogy kiderítse, várható-e keretösszeg-emelés a pályázatban. Mint a tárca válaszából kiderült, új pályázati kört terveznek nyitni, és a különböző munkálatok megengedett fajlagos költségét, illetve a pályázat keretösszegét is módosítani tervezik.

Hivatalosan 35082 darab nyertes projekt van, míg a tavaly év végén, Brüsszelnek készített jelentésben 34920 darab szerepel. A kormány azzal számol, hogy a nyertesek egy része kihullhat. Ennek oka részben az, hogy az elhúzódó kiértékelés alatt az árak elszálltak, így a korábban 100 százalékosnak hirdetett támogatás mellé már komoly önerő is kellhet. A keretösszeg növelése mellett szól az is, hogy 122 milliárd forintnyi támogatást ítéltek meg, míg az indikatív uniós finanszírozás 185,9 milliárd forintnak felel meg.

Jöhet az új forduló

A program második fordulójának indulásával kapcsolatban korábban több módosulás is történt, tavaly októberben a kormány azt jelentette be, hogy a pályázat második szakaszáról az uniós támogatások felhasználásáról szóló hivatalos megállapodást követően születik döntés. Mivel már van elfogadott helyreállítási program, és láthatóak az első kör tanulságai, adott a lehetőség az újbóli nyitásra, ami a Portfolio szerint tavasszal történhet meg.

A minisztérium válaszából az is kiderült, hogy előkészületben van az elszámolási rendszer radikális egyszerűsítése, ami érinti majd a beszámoló benyújtó felületét, ezért nem működik az átmenetileg – ez magyarázatot ad az olvasói tapasztalatokra. Az akadozás miatt sokan nem tudták benyújtani a közelgő mérföldkő kapcsán a szakmai beszámolót, így ez a projektjük ellehetetlenülésének veszélyével járt. A helyzet sok kivitelezőt is elbizonytalanított, nekik az üzente a tárca: addig is érdemes élniük az előleg-igénylés lehetőségével.

A magyar helyreállítási terv európai bizottsági értékelése alapján a pályázatban 2024. harmadik negyedévéig 13793 darab projektnek el kell készülnie, majd rá egy évre ennek a darabszámnak 23320-ra kell emelkednie, aztán 2026. második negyedéve végéig el kell érni a pályázatban eleve kijelölt 34920 darab nyertes projektszámot. A projektekből legalább 11600-ban nemcsak fotovoltaikus rendszert kell telepíteni, hanem a komplex pályázati részt szükséges megvalósítani, vagyis elektromos fűtési rendszert és tárolót is kiépítenek, valamint a nyílászárókat is cserélik.

A 43379 darab támogatási igényből, amelyek együttes volumene 153,3 milliárd forint volt, eddig 35082-t nyilvánított nyertesnek, amelyekre közel 122 milliárd forintot ítéltek meg. Eddig azonban csupán 3626 igénylőnél adták meg a támogatást, összesen 6 milliárd forintos összegben. A kifizetések egyébként mintha az utóbbi időkben elkezdtek volna felgyorsulni. Az Energiaügyi Minisztérium válasza alapján ezt a felpörgött előleg-kifizetési ütemet a továbbiakban is igyekeznek tartani, és egyúttal biztatják is a kivitelezőket, hogy nyugodtan vágjanak bele a munkába, és nyújtsák be a 40 százaléknyi előlegre az igénylést. Úgy tűnik, a kormány radikálisan le akarja egyszerűsíteni a projektek elszámolását, és ezért nem működik egyelőre az elért mérföldkövekhez is kapcsolódó beszámoló benyújtási felület.

Ajánlott tartalom

150 ezer forintos napelemes rendszerek kezdtek el terjedni

Az erkélyre szerelhető napelemek már 150 ezer forinttól elérhetők a piacon.