Jó hír annak, aki spórolósan akar napelemet telepíteni

Minden korábbi támogatási formáknál kedvezőbb érhető el országosan, ha napelemet telepítene.

Az otthonfelújítási támogatás országszerte elérhető, emellett Pest megyében és Budapesten a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) kamatmentes hitelprogramja is segíti az otthoni napelemek telepítését – ezekről itt írtunk bővebben. A közelmúltban az is kiderült, hogy nyáron egy újabb támogatást is létrehoznak, amellyel több tízezer család juthat napelemhez. A programokról Szolnoki Balázs Ádámot, a MANAP Iparági Egyesület elnökét kérdeztük. A szakember szerint nem tudni pontosan, hogy miért éppen a fővárosban és Pest megyében indították újra a korábban lezárt hitelt. Eddig a régió lakosságarányosan kisebb összeget kapott a programban, a térség ugyanakkor kimagaslóan fejlett. Igazából csak találgatni lehet, elképzelhető, hogy a háttérben a GINOP (Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program) szigorú rendszere áll. Szolnoki Balázs Ádám mindenesetre bízik benne, hogy idővel más régiókban is lehetőség nyílik az újbóli pályázásra. A szakember kiemelte: folyamatosan jelzik a döntéshozóknak, hogy az ilyen programok rendkívül hasznosak, és már a viszonylag kis ösztönzésnek is óriási hatása lehet. Szolnoki Balázs Ádám szerint úgy tűnik, a döntéshozók is törekednek az újabb megoldásokra.

A budapesti és Pest megyei régió vásárlóerejét tekintve elmondta: egyelőre nehéz megmondani, hogy az újranyitás miként befolyásolja majd a piacot. Az elkövetkező egy-két hónap ugyanis bizonyosan az otthonteremtési programról fog szólni – a támogatás iránt óriási az érdeklődés, sokan kifejezetten napelemekre fordítanák az összeget. Feltételezhető, hogy az MFB-s hitel hatása csak később tetőzik majd, a hullámtetőből pedig remélhetőleg nem lesz igazán nagy visszaesés.

A napokban az is kiderült, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) nyártól olyan támogatást indít, amely 87 ezer, az energiaszegénység kockázatának kitett család számára teszi lehetővé a napelemes rendszer telepítését. Szolnoki Balázs Ádám szerint jelenleg összesen nincs ennyi HMKE (háztartási méretű kiserőmű) Magyarországon, így óriási csomagról van szó. A szakember abban bízik, hogy a programot nem néhány hónapra, hanem évekre tervezik fenntartani.

Mint mondta, a fő kérdés a támogatással kapcsolatban az lesz, hogy sikerül-e vele értelmes megtérülést megvalósítani. A programot valójában már tavaly novemberben meglengették, ekkor kiderült, hogy a rendszerre már az új, a mostaninál nagyobb költségekkel járó bruttó elszámolás lesz érvényes. Jelenleg támogatás nélkül nagyjából 8-11 év között már elég vonzó a megtérülés, a bruttó elszámolás ezt mindenképp rontani fogja. Ha a támogatással ezt az értéket sikerül lejjebb húzni, úgy a program minden bizonnyal sikeres lesz. Szolnoki Balázs Ádám szerint az elmúlt években részben a különböző programoknak, részben a piac alap növekedésének köszönhetően egyre több a napelemes beruházás. Mint hozzátette, a MANAP és a döntéshozók között folyamatos a párbeszéd.

Ajánlott tartalom

Már több mint 5000 nyertese van a Napenergia Plusz programnak

Már több mint 5000 nyertes van a Napenergia Plusz programban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) hétfőn.