Jó hírt kaptak a napelemet telepítők, de rövid a határidő

Október 1-jétől egyes körzetekben újra lehet visszatáplálni a hálózati áramot háztartási napelemekből, az előző évbeli korlátozás után; a döntés hátterében az EU-val kötött megállapodás és a kormány beruházási támogatása áll.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Egyes körzetekben újra lehet majd visszatáplálni a hálózati áramot a háztartási méretű kiserőművekhez, azaz a napelemekhez október 1-jétől. Az erről szóló értesülést a Napelem Szövetség elnöke, Kiss Ernő közölte az ATV híradójával. A napelemstopot az előző évben vezették be, miután Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter kijelentette, hogy a hálózat nem bírja elég energiával ellátni az összes napelemet. Az elnök elmondta, hogy bár sok igény érkezett a napelemek telepítésére, valójában csak mintegy 30 ezer valós kérelem volt a 200 ezer között. Emellett a lakossági telepítések száma is minimálisra csökkent, és az ágazatban sokan vesztették el a munkájukat. Az ideiglenes rendelet jelenleg is érvényben van, azonban az Európai Unióval tett vállalás miatt 2024 végéig fel kell oldani a napelem-moratóriumot. Az ATV Híradó megkeresésére az Energiaügyi Minisztérium közleményben reagált, kiemelve, hogy a kormány több mint 160 milliárd forint értékben támogat beruházásokat az elosztó társaságoknál és a nagyfeszültségű hálózat üzemeltetőjénél, lehetővé téve további 3000 megawattnyi napenergia-kapacitás rendszerbe kapcsolását.

Az átmeneti betáplálási korlátozás feloldásáról az első alkalommal augusztus végéig készít elő javaslatot a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal, így a kormány ez alapján dönthet majd a zárolás megtartásáról vagy feloldásáról a különböző körzetekben.

Ajánlott tartalom

Már több mint 5000 nyertese van a Napenergia Plusz programnak

Már több mint 5000 nyertes van a Napenergia Plusz programban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) hétfőn.